Warmte-terugwin-systeem (WTW)

Warm water en een warm huis. Om comfortabel te kunnen douchen en het klimaat in huis behaaglijk te houden, betalen we een flinke prijs. Een groot gedeelte van het energieverbruik gaat namelijk op aan het verwarmen van water en de verwarming in huis. Gelukkig staan de technologische ontwikkelingen niet stil. Zo worden veel nieuwbouwhuizen vanaf 2003/2004 voorzien van een warmte-terugwin-systeem.

Besparen op energie is niet moeilijk

Besparen op energie begint bij UnitedConsumers. Kies voor goedkope energie, kies voor energie met korting.

Ik wil direct besparen

Wat is een warmte-terugwin-systeem (WTW)?

Een warmte-terugwin-systeem (WTW) is een energiezuinige installatie die warme lucht opnieuw gebruikt en zorgt voor een optimale verwarming en ventilatie van het huis met behulp van een warmtepomp. Wat veel mensen niet weten is dat er ook een warmte-terugwin-systeem is voor de douche, waarmee veel warm water en dus energie kan worden bespaard.

Hoe werkt een douche WTW?

Het principe is eenvoudig. Een warmte-terugwin-systeem haalt warmte uit het weggespoelde douchewater en gebruikt dit om koud water te verwarmen. De aan- en afvoerleidingen van het water lopen dicht langs elkaar. Zo kan het koude water veel warmte opnemen. Het warme water wordt vervolgens opgeslagen in de boiler. Door gebruik te maken van de aanwezige warmte en energie, is dit veel zuiniger dan een traditionele boiler, die het koude water nog helemaal moet warm stoken. En dat scheelt natuurlijk veel energie, waardoor u goedkoper uit bent en meteen ook het milieu spaart.

Kosten en opbrengsten van een douche-wtw

Omdat het water alvast wordt verwarmd door het warmte-terugwin-systeem, hoeft de (HR)cv-ketel minder hard te werken. Dat scheelt al zo’n 100 m3 gas per jaar. De voordeligste installatie (douchepijp-wtw) is al mogelijk vanaf € 600,- en heeft dus een gemiddelde terugverdientijd van 9 jaar.

Type Kosten douche-wtw (incl btw) Kosten douchebak Kosten installatie Besparing gas/jaar *
Douchepijp-wtw € 400 - € 700 nvt € 200 105 m3 (€ 70)
Douchebak-wtw € 800 - € 1.000 € 300 € 1.000 85 m3 (€ 60)

Bron: MilieuCentraal
*Besparingen voor een gemiddeld huishouden, 8 minuten per douchebeurt en prijspeil 2016.

  • Het beste moment voor een douche-wtw is bij de verbouwing van de badkamer of bij een nieuwbouwproject. De investering is relatief groot en voor de installatie zijn een aantal aanpassingen en verbouwingen nodig.
  • Douchet u nooit meer dan 2 minuten of gebruikt u niet zoveel warm water? Dan is het niet interessant om een douche-wtw aan te schaffen. De installatie vereist een opwarmingstijd waardoor het systeem met korte douchebeurten minder rendabel is.

Energie besparing in huis: meer over verwarming

Bent u nog niet toe aan verbouwing of nieuwbouwwoning en wilt u toch besparen op energie? Dat kan! Lees meer over energie besparen op verwarming in onze artikelen over: