Zonneboiler bespaart energie

Duurzame energie. Iedereen heeft het erover; de buurman heeft zonnepanelen, de regering wil zoveel mogelijk windparken en de steenkoolcentrales moeten worden gesloten. In tegenstelling tot de verbranding van fossiele brandstoffen als aardolie en steenkolen, komt er bij de productie van duurzame energie minder of geen CO2 vrij. Hiermee wordt het milieu gespaard, en bovendien: zonlicht en waterkracht raken niet op!

Duurzame energie is niet alleen een politieke kwestie, iedereen kan zijn steentje bijdragen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende mogelijkheden om ook thuis gebruik te maken van duurzame energie: neem bijvoorbeeld een zonneboiler. Kies voor duurzaam, kies voor 100% groene stroom en goedkope energie bij UnitedConsumers.

Direct besparen

Hoe werkt een zonneboiler?

Het verwarmen van water is een grote bron van energieverbruik in huis. U kunt veel besparen op energie door gebruik te maken van een zonneboiler. Maar hoe werkt een zonneboiler nu precies?

Op het dak van uw huis worden zonnecollectoren geplaatst. Die zien eruit als grote, zwarte panelen en zijn aangesloten op een buizenstelsel waar vloeistof doorheen stroomt. De collector vangt de warmte van het zonlicht en verwarmt de vloeistof in de buizen. De warmte wordt getransporteerd naar de boiler: een groot vat met water. Doordat de buizen met vloeistof warmte afgeven, wordt het water verwarmd; net zoals een tuinslang met water die lang in de zon ligt. Het vat met warm water wordt aangesloten op een cv-ketel die - indien nodig – kan bijverwarmen. Zo hoeft de cv-ketel veel minder zelf te verwarmen en dat scheelt weer energie.

Let op! In tegenstelling tot zonnepanelen, geeft een zonneboiler geen warmte terug aan de energieleverancier. De collectoren op het dak wekken geen energie op, maar verwarmen alleen het water dat door de buizen stroomt. Het warmte water dat niet wordt gebruikt, gaat verloren.

U wilt een zonneboiler. Waar te beginnen?

In Nederland zijn in principe alle daken geschikt voor het plaatsen van een zonnecollector. Hoewel niet altijd de zon schijnt, is het een fabeltje dat de collector in de winter of op minder zonnige dagen geen warmte zou produceren. In Nederland zijn namelijk voldoende zonne-uren om een zonneboiler-systeem efficiënt te laten werken. Het resultaat en het rendement is onder andere afhankelijk van:

  • Er moet op zolder voldoende ruimte zijn voor de boiler.
  • Raadpleeg voor eventuele subsidieregelingen in uw regio de energiesubsidiewijzer.
  • De stand van de zon; het aantal zonne-uren kan per etmaal en per seizoen verschillen.
  • De plaatsingshoek van de collectoren; in Nederland is de dakhelling optimaal bij 36 graden.
  • U heeft geen vergunning nodig, maar begin met een goed advies bijvoorbeeld bij Holland Solar.

Kosten en opbrengsten zonneboiler

De prijzen voor een zonneboiler hangen af van uw wensen en de mogelijkheden in uw huis. Een zonneboiler met nieuwe HR ketel kost tussen de € 3.500,- en € 7.500,- inclusief de installatie. Als u alleen de zonneboiler wilt, start de prijs vanaf € 2.000,- en kan oplopen tot € 5.000,-. Daar staat tegenover dat u 50% bespaart op de kosten voor energie voor warm water. Afhankelijk van de investering, verdienen de zonneboilers zich gemiddeld in 7 jaar terug.

Bespaar op energie: meer over verwarming

We hebben voor u een aantal energie bespaartips op een rij gezet. Het gebruik van een zonneboiler is een goede eerste stap, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Wilt u nog meer energie besparen op verwarming? Lees dan de artikelen over: