Energierekening smelt door zachte winter

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 6 februari 2014

Een gemiddeld huishouden verbruikte in januari 30 procent minder aardgas door de ongewoon hoge temperaturen. Zo bespaarden we dit jaar al zo'n 50 euro op de gasrekening. Als het zachte winterweer aanhoudt, kan dit volgens consumentencollectief UnitedConsumers oplopen tot 125 euro.

In de wintermaanden verstoken we ongeveer zestig procent van ons jaarlijkse gasverbruik. "Een gemiddeld huishouden is ongeveer duizend euro per jaar kwijt aan aardgas. Een zachte winter is voor veel mensen mooi meegenomen," aldus Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers.

"Hoge temperatuur maakt verlies vorig jaar goed"

Vorig jaar betaalden we door de lange winter nog ruim honderd euro extra voor ons energieverbruik. Van Selms: "De hoge temperaturen dit jaar maken het verlies van vorig jaar ruimschoots goed. Bovendien zijn per 1 januari de leverings- en transporttarieven voor gas verlaagd. Dat levert de consument nog eens 25 euro extra op."

Ook wind zorgt voor hoge stookkosten

Dat de kachel flink moet stoken als het kwik daalt, is logisch. Wat veel mensen volgens Van Selms niet weten, is dat de wind ook een bepalende factor voor de stookkosten is. "Goede isolatie van je huis is daarom heel belangrijk. Een investering in bijvoorbeeld dak- of gevelisolatie zie je meteen terug op je energierekening."