5 tips om water te besparen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 5 september 2014

We staan gemiddeld 9 minuten onder de douche en dat kan korter, vinden verschillende water- en milieuorganisaties. Daarom werd er gisteren op de eerste Nationale WaterSpaarders Dag aandacht gevraagd voor waterbesparing. Korter douchen is één, maar u kunt op meer manieren water en dus energie besparen.

Verbruik minder water met een waterbesparende douchekop

Een gewone douchekop verbruikt tussen de 7 en 10 liter water per minuut. Bij de populaire regendouche loopt dat op tot bijna 22 liter per minuut! Een waterbesparende douchekop gebruikt zo'n 50% minder warm water. Zo bespaart u per persoon zo'n 25 euro per jaar.

Snel de juiste temperatuur met een thermostaatkraan

Heeft u nog een mengkraan, met een knop voor koud en een voor warm water? Vervang uw kraan dan door een thermostaatkraan. Deze heeft één draaiknop waarmee u sneller de gewenste watertemperatuur heeft. Zo verspilt u minder water bij het zoeken naar de juiste temperatuur.

Bespaar water én energie door korter te douchen

Gemiddeld gebruiken we ruim 50 liter water met een douche. Vijf minuten zou genoeg moeten zijn, waardoor we jaarlijks 77.000 Olympische zwembaden warm water besparen. Door korter te douchen bespaart u bovendien niet alleen op water, ook op uw energierekening! Een gezin van vier personen bespaart met vier minuten korter douchen zo'n 220 euro per jaar.

Kies de juiste apparaten en programma's

Bent u toe aan een nieuwe vaatwasser of wasmachine? Let dan op het energielabel van het apparaat. Daarop vindt u onder andere het waterverbruik per jaar. Kies ook het juiste programma voor uw was en vaat. Voorspoelen is vaak helemaal niet nodig, u kunt dit water dus eenvoudig besparen.

Snelle bespaartips

  • Draai de kraan uit tijdens het tandenpoetsen of scheren.
  • Gebruik de spoelonderbreker of spoelkeuzeknop op het toilet.
  • Vul de gieter als u op warm water wacht.
  • Repareer een lekkende kraan.
  • Gebruik regenwater om uw tuin te sproeien.
  • Was uw auto zonder water.