Huisaccu kan voor doorbraak energiemarkt zorgen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 16 juni 2015

Het thuis opwekken van zonne- en windenergie laat in Nederland nog geen grootschalige doorbraak zien. Dit is te wijten aan de beperkte zonuren en de onregelmatige windkracht. Het opslaan van thuis opgewekte energie zou een oplossing zijn. Opvallend is dat niet de energiebedrijven met deze nieuwe ontwikkeling op de markt komen, maar autofabrikanten Tesla en BMW.

Thuis stroom opwekken wordt steeds interessanter

Dankzij de ontwikkeling van huisaccu's wordt het thuis opwekken van stroom interessanter. De accusystemen fungeren als opslag en back-up voor als de natuurlijke energiebron het laat afweten. De stroom die zelf is opgewekt wordt opgeslagen in de zogenaamde huisaccu. De experts op het gebied van elektrisch rijden Tesla en BMW komen op korte termijn met deze huisaccu op de markt. Zij hebben hun kennis van elektrische autotechnologie verzameld en brengen respectievelijk de Powerwall en MyReserve op de markt. De kosten voor een van deze huisaccu's zal rond de € 3000,- liggen.

Huishoudens onafhankelijk van energieleveranciers

"De introductie van huisaccu's is een grote stap naar een transformatie van de energie-infrastructuur in de wereld. Huishoudens die zelf energie opwekken, worden met een accu steeds minder afhankelijk van energieaanbieders. Nederlanders die stroom geleverd krijgen van een leverancier, hebben voorlopig nog geen voordeel van een huisaccu", zegt Paul van Selms, directeur van UnitedConsumers.

Loont een huisaccu bij piek- en daltarief?

De huishoudens in Nederland met een piek-dal tarief betalen tijdens het daltarief gemiddeld zo'n 2 cent per kWh minder dan in het piektarief. Dit verschil is vooralsnog te klein om alleen de investering in de huisaccu eruit te halen. Het is vrijwel onmogelijk om 100% van de gebruikte stroom tijdens de daluren te gebruiken. Maar al mocht dit wel het geval zijn, dan wordt het aankoopbedrag voor de huisaccu pas na 38 jaar terugverdiend.

"Huishoudens die wel zelf stroom opwekken, kunnen door de huisaccu honderden euro's besparen. Niet alleen de leveringskosten dalen, maar ook de hoge belasting hierop. Omgerekend valt bijna 50% belasting weg voor de thuisproducent van stroom. De huisaccu is ook voordeliger dan het terugleveren van stroom aan het net, ook wel de salderingsregeling genoemd," aldus van Selms.

Goedkope Energie bij UnitedConsumers

UnitedConsumers levert altijd groene stroom en gas met korting. Voor goedkope energie hoeft u dus bijna niets te doen, want overstappen van energieleverancier is zo geregeld. Uw aansluiting blijft hetzelfde, dus u behoudt gewoon stroom en gas. Aanmelden is voldoende, wij regelen de rest.