Supporter iGEM team TU Delft

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 9 augustus 2016

UnitedConsumers vindt het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van energievoorziening en -gebruik. Vandaar dat wij al een aantal jaren standaard groene stroom leveren aan al onze klanten. Daarnaast voorzien wij consumenten van informatie en advies over het besparen van energie, een duurzaam gebruik, maar ook over het plaatsen van zonnepanelen. Op deze manier wil UnitedConsumers samen met de consument een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst.

Het investeren in duurzame energie levert niet alleen nu voordeel op, maar is uiteindelijk van groot belang voor de toekomst. Op het gebied van duurzaamheid is er echter nog een hoop te ontdekken en te innoveren. En hoewel sommige innovaties nog in de kinderschoenen staan, lijken ze van grote waarde voor de toekomst.

Zo ook het huidige project van tien studenten van de Technische Universiteit Delft. Zij doen mee aan de iGEM-competitie, 's werelds grootste wedstrijd in de synthetische biologie. Deze wedstrijd is gericht op het oplossen van maatschappelijke problemen met behulp van genetische manipulatie. In oktober presenteren zij en ruim 300 andere internationale studententeams hun projecten in Boston, Amerika.

Met het bio-optica project werken zij aan lasers en lenzen die geproduceerd worden met behulp van bacteriën. Dit doen zij door DNA van sponzen en kwallen met specifieke eigenschappen door te geven aan bacteriën. Ze knippen als het ware de DNA van de sponzen en kwallen en geven dit DNA mee aan de bacteriën. Op die manier voegen ze de fluorescerende eigenschappen van de kwal toe aan de bacteriën, waardoor deze licht kunnen uitstralen gelijk aan mechanische lasers. Van de sponzen gebruiken ze de eigenschap om een glaslaagje rondom een cel te kunnen maken, die het mogelijk maken om een biolens te produceren.

Dit laatste is met name interessant voor toepassingen in onder andere zonnecellen. Tot op heden worden voor zonnecellen microlenzen gebruik. De productie van de huidige microlenzen berust op een milieuonvriendelijk proces. De lenzen worden namelijk vervaardigd onder extreem hoge temperaturen en het gebruik van schadelijke zuren. Door de ontwikkeling kunnen deze lenzen in de toekomst gesynthetiseerd worden met behulp van de bacteriën. De biolens maakt het proces niet alleen milieuvriendelijker, maar het is ook goedkoper en eenvoudiger om de lenzen te maken. De biolenzen vangen bovendien meer licht, waardoor de opbrengst van zonne-energie aanzienlijk verhoogd wordt.

UnitedConsumers is trotse supporter van het TU Delft iGEM team van 2016. We wensen het team heel veel succes met de aankomende wedstrijd. Dankzij deze ontwikkelingen worden de mogelijkheden om zonne-energie op te wekken steeds eenvoudiger en toegankelijker. Goed voor elkaar.