UnitedConsumers sponsor van iGEM team Amsterdam

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 4 september 2017

UnitedConsumers vindt het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van energievoorziening en -gebruik. Vandaar dat wij al een aantal jaren standaard groene stroom leveren aan al onze klanten. Daarnaast voorzien wij consumenten van informatie en advies over het besparen van energie, een duurzaam gebruik, maar ook over het plaatsen van zonnepanelen. Op deze manier wil UnitedConsumers samen met de consument een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst.
Het investeren in duurzame energie levert niet alleen nu voordeel op, maar is uiteindelijk van groot belang voor de toekomst. Op het gebied van duurzaamheid is er echter nog een hoop te ontdekken en te innoveren. En hoewel sommige innovaties nog in de kinderschoenen staan, lijken ze van grote waarde voor de toekomst.
 

iGEM

Zo ook het onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam, waar acht studenten mee doen aan de prestigieuze iGEM-competitie. Een wedstrijd georganiseerd door het Massachusetts Institute of Technology, waar 300 internationale teams oplossingen moeten bedenken voor de problemen van de 21ste eeuw. Eind november gaat het team, na maanden in het lab gestaan te hebben, de resultaten presenteren in Boston.

Duurzaam

Het team uit Amsterdam houdt zich bezig met het oplossen van het broeikaseffect. Zij werken met de cyanobacterie, een van de weinige bacteriën die net als een plant van zonlicht en CO2 energie kan maken. Het DNA van deze bacterie gaan ze aanpassen, zodat de bacterie een deel van de opgewekte energie gaat gebruiken om stoffen te produceren, een soort ‘cel fabriek’. De stof waar de studenten geïnteresseerd in zijn is fumaraat, wat tegenwoordig gemaakt wordt uit aardolie. Door de bacterie die van CO2 te laten maken, zijn ze dus dubbel duurzaam bezig.

UnitedConsumer sponsor van iGEM

Van fumaraat kan een breed scala aan producten gemaakt worden. In een rapport over duurzaamheid, uitgegeven door de U.S. department of energy, wordt fumaraat beschreven als een van de meest belovende chemische bouwstenen. Voorbeelden van producten zijn bijvoorbeeld biobrandstof, bioplastics en medicatie. In de toekomst zou een fabriek die CO2 uitscheidt, dit dus op kunnen vangen en hier nog meer producten van maken zonder het milieu te belasten. Voordat de cel fabrieken realiteit worden moet er nog veel onderzoek gedaan worden, maar de studenten zijn ervan overtuigd dat dit een deel van de oplossing kan zijn om de wereld te redden.

UnitedConsumers is trotse supporter van het iGEM team Amsterdam van 2017. We wensen het team heel veel succes met de aankomende wedstrijd. Dankzij deze ontwikkelingen wordt er ook gekeken naar alternatieven oplossingen om de milieu problemen op te lossen! Goed voor elkaar.