Contact
Mijn UnitedConsumers

Warme winter zorgt voor lagere energierekening

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 6 februari 2020

De dagen dat een dikke winterjas écht nodig was, zijn dit jaar op één hand te tellen. De winters worden warmer en dat ziet de consument direct terug op de energierekening aan het eind van het jaar. Hoe hoger het kwik buiten stijgt in de wintermaanden, hoe lager de verwarming staat.

Goed nieuws voor de consument, maar hoeveel besparen huishoudens nu concreet per jaar? Neem bijvoorbeeld december 2019: deze maand lag de temperatuur 1 graad hoger dan gemiddeld. Uit een berekening van energieleveranciers komt de maximale besparing bij deze temperatuur neer op een bedrag van € 67,00 per huishouden.

Hoeveel bespaart u door het warme weer?

De besparing ligt volgens Nu.nl rond de 6,5 procent. Dat komt neer op ongeveer 53 tot 84 kubieke meter gas in de afgelopen maanden. Niet alleen de temperatuur in december schiet ver boven het gemiddelde. Januari was wereldwijd de warmste maand ooit gemeten. In Nederland lag de gemiddelde temperatuur op 6,2 graden Celsius. Dat is een verdubbeling van het gemiddelde van 3,1 graden Celcius!

De zachte winter zet door

Ook in de maand februari lijkt de situatie weinig tot niet te veranderen. Op die manier wordt het een zeer zachte winter, waarin de verwarming nauwelijks hoeft te loeien. Het verhogen van de kamertemperatuur op de thermostaat met 1 graad, zorgt voor 6 procent meer energieverbruik. De zachte winter is dus goed voor uw portemonnee!

Of we dit jaar nog sneeuw krijgen, dat blijft de vraag. Maar het lijkt er vooralsnog op dat er voornamelijk warme lucht in het vaste land van Europa komt opwaaien. De zachte weersvoorspelling zal echter verstoord worden door storm Ciara die aanstaande zondag 9 februari 2020 ons land zal bereiken.