Contact
Mijn UnitedConsumers

Meer energie uit groene bronnen dan steenkool

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 30 maart 2020

Een mijlpaal voor duurzame energie: in Nederland is voor het eerst meer energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen dan uit steenkool. Het CBS registreert ieder jaar de elektriciteitsproductie in Nederland en kwam tot deze positieve conclusie.

In 2019 werd voor 22 miljard kilowattuur aan energie opgewekt uit hernieuwbare bronnen. Met steenkool werd 17 miljard kWh opgewekt. Het aantal kWh uit hernieuwbare bronnen ligt daamee voor het eerst in de geschiedenis hoger dan energie geproduceerd met steenkool. De energieproductie met deze grondstof lag in totaal 37 procent lager.

Energieproductie bereikt recordhoogte

Nederland is dus goed op weg als het gaat om de productie van duurzame energie. Daarnaast steeg de omvang van de totale energieproductie vorig jaar tot een recordhoogte. Er werd in 2019 ruim zes procent meer energie geproduceerd ten opzichte van 2018. Het energieverbruik van Nederlanders bleef overigens nagenoeg gelijk.

Ook werd er in 2019 meer aardgas geproduceerd, waardoor er minder steenkool gebruikt werd voor het opwekken van energie. De productie van aardgas steeg namelijk met 22 procent van 13 miljard kWh naar 71 kWh.

Energieproductie en CO2-uitstoot

Dat heeft volgens het CBS een reden. In Europa moet een energieproducent zogenaamde emissierechten kopen. Met die rechten mag het bedrijf CO2 uitstoten. Aardgas is goedkoper en bij het produceren van gas komt minder CO2 vrij. Daardoor is het voor producenten aantrekkelijker om met aardgas, in plaats van steenkool, energie op te wekken.

Ook de invoer en uitvoer van energie veranderde in 2019. Nederland haalt en brengt soms ook elektriciteit uit landen als België en Duitsland. In 2019 werd er iets meer uitgevoerd. Wel valt op dat de invoer een stuk lager ligt. Niet gek, gezien de eigen productie in Nederland een recordhoogte heeft bereikt.

Slim omgaan met energie

Consumenten kunnen zelf ook duurzame energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. Denk aan het opwekken van energie door middel van zonnepanelen, een zonneboiler of een windmolen voor thuis.

Mocht dit nog een stap te ver zijn, dan is starten met het besparen op stroom- en gasverbruik en het kiezen voor een groene energieleverancier, een prima begin. Goed voor het milieu én de portemonnee!

Ik wil 100% windenergie