Contact
Mijn UnitedConsumers

Energieverbruik thuiswerkers stijgt nauwelijks

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 29 april 2020

Nederlanders werken massaal thuis. In normale tijden is de gemiddelde Nederlander overdag van huis en wordt er ’s avonds pas energie verbruikt. In deze thuiswerkperiode zou men verwachten dat het verbruik stijgt, maar in de praktijk is het verschil nauwelijks merkbaar.

Zonnig weer en lange dagen

Opvallend is dat het energieverbruik op doordeweekse dagen bij thuiswerkers niet veel toeneemt. De belangrijkste reden hiervoor zijn de zonnige en warmere lentedagen . Door de zonnige dagen staat de verwarming minder hoog en lampen blijven langer uit. De consument verbruikt hiermee dus niet veel meer dan op een normale weekenddag.

Veel huishoudens hebben daarnaast tegenwoordig zonnepanelen en die profiteren maximaal van de zonnige dagen in april. Huishoudens met zonnepanelen verbruiken eerst hun eigen, duurzaam opgewekte stroom, alvorens zij gebruikmaken van het elektriciteitsnetwerk.

Afname energievraag en lage tarieven

De totale vraag naar aardgas is de afgelopen periode afgenomen, doordat veel bedrijven gesloten zijn. Dit geldt hetzelfde voor de vraag naar elektriciteit. Het thuiswerken compenseert de afname van de vraag enigszins, maar leidt niet tot een stijging.

De afname van de vraag naar energie heeft begin van deze maand tevens geleid tot de momenteel historisch lage energieprijzen. Een ideaal moment dus voor consumenten om over te stappen en flink te besparen op de energierekening.

Thuis bewust met energie omgaan

Thuiswerkers kunnen thuis natuurlijk ook bewust met hun energieverbruik omgaan. Het onnodig opladen van een laptop of smartphone leidt tot onnodig verbruik. Daarnaast kunnen thuiswerkers bewust omgaan met het gebruik van elektriciteit door lampen alleen aan te zetten wanneer nodig en het gasverbruik verminderen door de verwarming laag of uit te zetten.

Meer energie bespaartips