Contact
Mijn UnitedConsumers

Nederland mogelijk afhankelijk van buitenlands gas

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 9 juni 2020

Momenteel heerst er een gascrisis; de gasprijzen zijn historisch laag, en door de Nederlandse belastingwetgeving is het niet langer interessant om te investeren in nieuwe Nederlands gasvelden.  

Aangezien Nederlandse huishoudens grotendeels afhankelijk zijn van aardgas als warmtebron, blijft de behoefte voorlopig wel bestaan. Mogelijk is Nederland daarom straks volledig afhankelijk van buitenlands gas.

Gascrisis 

In de afgelopen anderhalf jaar zijn de gasprijzen zo’n 80 procent gedaald. De oorzaak van de lage prijzen kwam door een wereldwijd overschot aan gas en een toenemend aanbod vanuit het buitenland. De zachte winter, een toename in duurzame energieproductie en de coronacrisis, zorgen momenteel voor ongekend lage gasprijzen.

Nederland blijft afhankelijk van gas

De hoeveelheid aardgas uit Groningse bodem zorgt ervoor dat Nederland bijna volledig afhankelijk is geworden van gas. In Nederland wordt momenteel zo’n 98 procent van de huizen verwarmd met aardgas.

Als straks conform het Klimaatakkoord in 2030 1,5 miljoen huizen van het gas af gaan, betekent dit echter wel dat er nog steeds 6,5 miljoen huizen verwarmd moeten worden met behulp van aardgas. 

Investeren onaantrekkelijk

Door de gascrisis zouden investeringen in gaswinning in Nederland volledig dreigen stil te vallen. Zo zijn investeringen sinds 2014 gedaald van 1,2 miljard naar 600 miljoen euro. Dit jaar zal er volgens eerdere besluiten zo’n 400 tot 500 miljoen worden geïnvesteerd, maar volgend jaar dreigt er volgens EBN helemaal niets te gebeuren.

Volgens Lex de Groot, directeur van Neptune Energy, betekent de historisch lage prijs dat zij investeringen in bestaande en nieuwe gasvelden uitstellen of in sommige gevallen zelfs afstellen.

Het investeringsklimaat is in Nederland minder gunstig dan in bijvoorbeeld Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Dit zou onder meer te maken hebben met de belastingwetgeving. De hoop is dat de Tweede en Eerste Kamer snel zullen instemmen met een wetsvoorstel van minister Wiebes, waarin de investeringsaftrek verhoogd wordt van 25 naar 40 procent. 

Afhankelijk van buitenlands gas

“Als het zo doorgaat, zal Nederland straks volledig afhankelijk zijn van het gas uit het buitenland”, aldus Van Hoogstraten, voorzitter van KNVG. Buitenlands gas is op dit moment overvloedig beschikbaar en is dus erg goedkoop, maar dit is geen garantie voor de toekomst.

Of we volledig afhankelijk willen zijn van gas uit het buitenland, is nog de vraag. Het zou politiek gezien onaantrekkelijk zijn om afhankelijk te worden van grootmachten, zoals bijvoorbeeld Rusland.