Contact
Mijn UnitedConsumers

Nieuwe energielabels per 1 maart

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 4 maart 2021

Sinds 1 maart 2021 hebben enkele productgroepen een nieuw energielabel gekregen. Voorheen bestond het energielabel uit de klassen A+++ t/m G. Op het nieuwe label wordt de schaal A t/m G gehanteerd. Apparaten met het energielabel A+, A++ en A+++ zijn dus per 1 maart verdwenen. Dit maakt het voor consumenten duidelijker en overzichtelijker.

Nieuwe energielabels

Het nieuwe energielabel geldt voor wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen. Het nieuwe energielabel heeft een schaal van A t/m G. De verandering op het energielabel zorgt voor duidelijkheid en is eerlijker dan het energielabel voorheen was. Het kan zo zijn dat energiezuinige apparaten voorheen in klasse A+ of hoger vielen, en met het nieuwe energielabel in klasse C of lager vallen. Producten die volgens het nieuwe energielabel in klasse A vallen, zijn zeer energiezuinig. 

Iconen ter verduidelijking

De nieuwe energielabels wijzigen niet alleen in klassen, maar ook in iconen. Op de nieuwe energielabels vinden consumenten namelijk meer informatie over de prestaties van het product, maar ook het aantal decibel in geluidsklassen. Daarnaast is er ook een QR-code toegevoegd aan het nieuwe energielabel, zodat consumenten gedetailleerde informatie over het product kunnen vinden in de productdatabase.

Eerlijker vergelijken

Met de nieuwe energielabels wordt het voor consumenten gemakkelijker om producten eerlijk te vergelijken. De nieuwe energielabels geven een realistischer beeld over de zuinigheid van het apparaat. Het energieverbruik wordt namelijk strenger beoordeeld op de nieuwe energielabels en is aangepast op de gebruikssituatie.

Producten met een oud energielabel

Indien consumenten op zoek gaan naar een nieuw apparaat, dan is het mogelijk dat zij nog oude energielabels tegenkomen in de winkel. Hoewel de nieuwe energielabels per 1 maart 2021 verplicht op de eerdergenoemde productgroepen moet staan, mogen winkels huidige producten met oude energielabels nog wel uitverkopen. Alle nieuwe producten zijn wel voorzien van het nieuwe energielabel.