Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Welke cv ketel kiest u?

Is uw cv ketel kapot, dan is het tijd voor een nieuwe cv ketel. Kiest u een elektrische cv ketel, HR ketel, hybride cv ketel, of VR ketel? Wij helpen u bij het kiezen van een nieuwe cv ketel!

CV ketel banner

 

Wat is een cv ketel?

Een cv ketel is een verwarmingsketel die is aangesloten aan de radiatoren in uw huis. De C staat voor centraal en V voor verwarming, oftewel Centrale Verwarming. De cv ketel is hét punt in uw woning waar zowel het warm water als de warmte in uw woning wordt geregeld. 

Een cv ketel die uw woning van zowel warmte als warm water voorziet is een combiketel. Deze staat aangesloten op uw boiler, ook wel warmwaterketel genoemd, waardoor u lekker warm kunt douchen! Middels de radiatoren verwarmt de combiketel vervolgens uw huis. 

Hoe werkt een cv ketel?

Een cv ketel werkt vaak op aardgas. Simpel gezegd verbrandt de brander in uw cv ketel de brandstof, waardoor er dus warm water ontstaat in een gesloten systeem. De pomp in de cv ketel zorgt ervoor dat dit warme water wordt rondgepompt in uw centrale verwarmingsinstallatie, en de radiatoren geven vervolgens de warmte af in uw woning. De thermostaat regelt in principe de ruimtetemperatuur.


 

Wanneer nieuwe cv ketel kiezen?

Een cv ketel gaat zo'n 15 tot 20 jaar mee - mits deze goed is onderhouden. Zodra de cv ketel er niet meer in slaagt uw huis voldoende te verwarmen en vaak storing heeft, is het tijd voor een nieuwe cv ketel. En doe dit op tijd! Want als uw cv ketel kapot gaat, is het eigenlijk al te laat en zit u zonder verwarming en warm water. Dit zou vervelend zijn, en al helemaal midden in de winter! 

Tip! Zoek van tevoren uit welke cv ketel bij u past. De onderhoudsmonteur kan u eventueel een indicatie geven per wanneer de cv ketel vervangen moet worden. 

Is de cv ketel vervangen vóór de oude kapot verstandig?

Soms is het verstandig de oude cv ketel te vervangen al vóór deze kapot is. Oudere cv ketels verbruiken namelijk veel meer gas dan nieuwere cv ketels. Hoewel een nieuwe cv ketel niet goedkoop is, heeft u uw investering al binnen enkele jaren terugverdiend.

Met een nieuwe HR ketel bespaart u al zo'n 20% op uw gaskosten ten opzichte van een verouderde cv ketel. Bij een gemiddeld verbruik van 1.290 m3 per jaar (tussenwoning) scheelt dit u al zo'n € 259,20 op uw jaarafrekening. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


 

Cv ketel kiezen tips

Een nieuwe cv ketel kopen kost geld, en u wilt daarom de juiste keuze maken. Maar waar moet u rekening bij houden bij het kopen van een nieuwe cv ketel? 

Soloketel of combiketel?

Er zijn twee soorten cv ketels, namelijk soloketels en combiketels:

 • Een soloketel kan alleen worden aangesloten op de verwarming en verwarmt daardoor enkel het huis.
 • Een combiketel verwarmt de woning en voorziet uw huishouden van warm water. De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van een combiketel. 

Technische specificaties van een nieuwe ketel

Het vermogen van een cv ketel wordt uitgedrukt in kW (kilowatt). Hoe hoger het vermogen, des te sneller er warm water uit de kraan komt. Voor normale woningen in Nederland is 20 kW ruim voldoende.

Op het gaskeurlabel wordt dit aangedrukt in CW (warm watercomfort). CW3 is vaak voldoende. CW6 is het maximum, maar vaak overbodig voor normale gezinswoningen.

Energielabel van de nieuwe ketel

Net zoals het energielabel van elektrische apparaten of van uw huis zelf, hebben cv ketels tegenwoordig ook een energielabel. De beste energielabels zijn:

 • Energielabel A: een HR ketel (hoogrendementsketel) heeft vaak standaard een energielabel A.
 • Energielabel A+: een HR ketel in combinatie met een slimme thermostaat levert vaak een Energielabel A+ op. Nóg zuiniger stoken kan enkel met een hybride warmtepomp systeem. 
 • Energielabel A++: wanneer u een HR ketel combineert met een zonneboiler, zou u zelfs in aanmerking komen voor een Energielabel A+++ voor warm water.

Doorstroommodel of cv ketel met voorraadvat?

Kiest u voor een doorstroommodel of een cv ketel met voorraadvat?

 • Een voorraadvat slaat warm water op - en houdt het water op temperatuur. Dit kost erg veel energie.
 • Een doorstroommodel verwarmt het water dat door de cv ketel stroomt, en stopt zodra uw woning op temperatuur is. Een doorstroommodel is daarom een stuk zuiniger.  

Cv ketel combineren met warmtepomp (en zonnepanelen) of niet?

Wanneer u graag rekening houdt met het milieu, dan zou u een cv ketel kunnen combineren met een elektrische warmtepomp. Uw cv ketel springt dan enkel bij als het écht koud is. Zo verbruikt u minder gas en bespaart u op uw energiekosten. Deze combinatie heet ook wel een hybride warmtepompsysteem.

Is uw huis goed geïsoleerd? Dan zou u zelfs kunnen overwegen om volledig van het gas af te gaan, en uw huis enkel te verwarmen met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Zo wekt u uw eigen stroom op, en kan de warmtepomp met uw eigen opgewekte elektriciteit uw woning verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasverbruik én op uw stroomverbruik


 

Elektrische cv ketel, HR ketel, Hybride cv ketel of VR ketel?

Er zijn verschillende soorten cv ketels, zoals een elektrische cv ketel, een HR ketel en een hybride cv ketel. Welke cv ketel het beste bij u past, hangt af van uw woning en uw voorkeur. Wij zetten de verschillende soorten op een rij:

Elektrische cv ketel 

Een elektrische ketel is vaak alleen interessant als uw woning goed is geïsoleerd én u zonnepanelen op uw dak heeft liggen. Een elektrische cv ketel verbruikt namelijk erg veel stroom - en dat wordt niet gecompenseerd door de lage aanschafprijs.

Bovendien voorziet een elektrische cv ketel u niet van warm water. U zou een elektrische cv ketel daarom moeten combineren met een zonneboiler. Als u van het gas af wilt gaan, kunt u daarom beter kiezen voor een warmtepomp.  

 • Voordeel: u verbruikt minder gas.
 • Nadeel: u verbruikt erg veel stroom en er is geen optie voor warm water. 

HR ketel

Een HR ketel - kort voor hoogrendementsketel - zorgt voor een relatief hoge verbranding via condensatie van water. Hierdoor wordt uw woning energiezuiniger verwarmd. Een HR ketel brengt dus een hoger rendement op dan een normale cv ketel.

Omdat een HR ketel ook wel een lage temperatuurketel wordt genoemd, is een HR ketel daarom de beste cv ketel voor vloerverwarming

 • Voordeel: is een stuk zuiniger dan een normale cv ketel - u bespaart op uw energierekening.
 • Nadeel: relatief duur in aanschaf.

Hybride cv ketel

Een hybride cv ketel is een andere benaming voor een hybride warmtepompsysteem. Een hybride cv ketel is dus een cv ketel in combinatie met een warmtepomp.

Een hybride warmtepompsysteem gebruikt buitenlucht als bron, er hoeft dus geen diep gas geboord te worden in of naast uw woning. Niet iedere cv ketel kan gecombineerd worden met een warmtepomp, let hier dus goed op!

 • Voordeel: uw huis wordt grotendeels elektrisch verwarmd en verbruikt een stuk minder gas! 
 • Nadeel: vereist een relatief grote investering. 

VR ketel

De VR ketel, oftewel Verbeterd Rendementsketel, is een goede tweede optie na een HR ketel. Zoals de naam al zegt, is de werking verbeterd ten opzichte van normale cv ketels.

Een VR ketel is rendabeler dan een normale cv ketel, omdat het namelijk langer actief blijft op een lage stand. Hierdoor blijft de temperatuur stabiel en hoeft de VR ketel het water minder vaak opnieuw te verwarmen. 

 • Voordeel: energiezuiniger dan een normale cv ketel.
 • Nadeel: heeft een condens afvoer nodig.

 

Kosten cv ketel

Een nieuwe cv ketel brengt kosten met zich mee. Bovendien kunnen de kosten uiteenlopen bij verschillende verkopers. Daarom raden wij u aan om meerdere offertes aan te vragen. Zo weet u dat u niet teveel betaalt. 

Wij helpen u graag met een indicatie en zetten daarom de gemiddelde kosten van een complete cv installatie voor u op een rij. Deze kosten zijn exclusief installatie en btw: 

Type verwarmingsketel Gemiddelde kosten cv ketel
Cv ketel € 900,- tot € 2.200,-
HR ketel € 1.700,- tot  € 2.500,-
VR ketel € 900,- tot € 1.500,-
Elektrische cv ketel € 1.000,-
Hybride warmtepompsysteem € 5.000,- tot € 7.000,- 
Bron: cv-kosten.nl en verwarminginfo.nl

Aanbevolen voor u


 

Verduurzamen homepage

Terug naar boven