Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Zonneboiler

Waar zonnepanelen met zonne-energie stroom opleveren, zorgt een zonneboiler voor warm water in huis. Een zonneboiler verwarmt water voor bijvoorbeeld uw douche, bad of afwas. Met een zonneboiler cv verwarmt u zelfs uw hele huis! Met een zonneboiler kunt u tot wel 50% besparen op uw warmwaterverbruik. Meer informatie over de zonneboiler leest u op deze pagina.

Wat is een zonneboiler?

Met een zonneboiler kunt u op basis van zonne-energie zelf sanitair water verwarmen. Een zonneboilersysteem bestaat onder andere uit een grote zwarte plaat die op het dak wordt geplaatst. Een ander belangrijk onderdeel van het zonneboilersysteem is het voorraadvat. Het voorraadvat slaat het verwarmde water op en wordt vaak in de buurt van een combiketel geplaatst. 

Hoe werkt een zonneboiler?

De werking van een zonneboiler is gemakkelijk:

  • De zonnecollector is aangesloten op een buizenstelsel waar een vloeistof in zit
  • De zon verwarmt de vloeistof in de zonnecollectoren
  • De verwarmde vloeistof loopt vervolgens via het buizenstelsel door naar een warmtewisselaar
  • De warmtewisselaar zorgt ervoor dat het water in het opslagvat - de zonneboiler - wordt verwarmd
Huis zonneboiler

 

Zonneboilersysteem

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. De drie meest voorkomende zonneboilersystemen zijn: de standaard zonneboiler, de compacte zonneboiler en de zonneboilercombi. Wij geven u per zonneboilersysteem meer informatie:

Opsomming 1

 De standaard zonneboiler

 

De standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een buizenstelsel en een voorraadvat. In het buizenstelsel loopt glycol. Glycol is een vloeistof waarin antivriesdeeltjes zitten. De pomp zorgt voor circulatie van die vloeistof. Het voorraadvat slaat de verwarmde watervoorraad vervolgens op. 

Ook bestaat er een zonneboiler met een terugloopsysteem. Dit boilersysteem lijkt op de standaard zonneboiler. Het verschil is dat dit zonneboilersysteem geen glycol, maar normaal water in circulatie heeft. Een nadeel aan dit systeem is dat in de winter het water in de buizen kan bevriezen.

Opsomming 2

 Compacte zonneboiler

 

Een compacte zonneboiler is niet voorzien van een groot voorraadvat. Het voorraadvat is namelijk geïntegreerd in de zonnecollector op het dak. Dit scheelt in ruimte. U heeft wel een stevig dak nodig, aangezien uw dak door het gewicht aardig belast wordt. Een compacte zonneboiler is populair in zonnige, warme landen. In Nederland is de compacte zonneboiler door het koude weer wat minder populair. 

Opsomming 3

 Zonneboilercombi

 

Een zonneboilercombi - ook wel een zonneboiler cv genoemd - is aangesloten op uw cv-installatie. Dit zonneboiler systeem bestaat uit zonnecollectoren, een groot voorraadvat, een pomp en geïntegreerde cv-brander. Deze zonneboiler verwarmt niet alleen sanitair water, maar ook uw woning.

Zonneboiler vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt voor een comfortabel warm huis en is dus erg prettig om te hebben. Echter is een standaard zonneboiler hier niet geschikt voor. U zou dan moeten kijken voor een zonneboilercombi. Een zonneboilercombi is namelijk aangesloten op de centrale verwarming.

Omdat vloerverwarming een laag temperatuurverwarmingssysteem is, blijkt een zonneboilercombi en vloerverwarming een prima combinatie. Vloerverwarming werkt namelijk al bij een watertemperatuur van 55 graden, en dat haalt u zo met een zonneboiler!

Zonneboiler installatie

Wij adviseren u om niet te doen aan zonneboiler zelfbouw. Laat de zonneboiler installatie over aan een gecertificeerde installateur. Vraag tevens meerdere offertes aan. Zo weet u zeker dat het vakkundig en voor de juiste prijs in orde wordt gemaakt.  

Rendement zonneboiler

Door een zonneboiler kunt u wel de helft besparen op uw warmwater kosten. Met een zonneboiler cv bespaart u ook nog eens op uw verwarmingskosten. Kiest u voor een zonneboilercombi? Dan bespaart u volgens Milieu Centraal (op basis van 4 personen) zo'n 180 m3 gas voor warm water en 170 m3 gas voor de verwarming op jaarbasis. Dit staat gelijk aan een besparing van ongeveer € 260,- per jaar. 

Zonneboiler subsidie

Er is ook een subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een zonneboiler. Deze subsidie komt uit de ISDE-subsidiepot. De zonneboiler dient wel op de apparatenlijst van de overheid te staan. Enkel dan komt u in aanmerking voor een subsidie voor uw zonneboiler. 


Zonneboiler of warmtepomp

Zowel een zonneboiler als een waterpomp voorziet u van warm water. Voor beide systemen kunt u een subsidie aanvragen. De keuze voor een zonneboiler of warmtepomp hangt wellicht af van de verschillen:

  • Een warmtepomp is goedkoper dan een zonneboiler.
  • Een warmtepomp verbruikt elektriciteit, een zonneboiler niet. 
  • Doordat een warmtepomp elektriciteit verbruikt is het rendement van een zonneboiler hoger.
  • Bij een zonneboiler wordt er een zonnecollector op het dak geplaatst. De warmtepomp wordt volledig in huis wordt geplaatst.

Zonneboiler of zonnepanelen

Hoewel beide systemen middels grote platen op het dak zonne-energie omzetten in duurzame energie, verschillen ze toch van elkaar. Zonneboilers gebruiken zonne-energie om sanitair water te verwarmen en zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Met een zonneboiler bespaart u dus kosten op gas en met zonnepanelen op stroom.

De keuze voor een zonneboiler of zonnepanelen hangt daarom af van welke energiebehoefte u zou willen verduurzamen. Bij de aanschaf van zonnepanelen kunt u inmiddels geen subsidie meer aanvragen. Wel kunt u de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Op basis van een huishouden van 4 personen bespaart u volgens Milieu Centraal meer met zonnepanelen dan met een zonneboiler.