Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Zonneboiler kopen: wat kost een zonneboiler?

Zonneboilers zijn niet goedkoop. Het is daarom verstandig dat u zich goed voorbereid en inleest voordat u een zonneboiler gaat kopen. De zonneboiler prijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals type en formaat. Op deze pagina leggen wij u uit waar  uop moet letten bij het kopen van een zonneboiler.

Zonneboiler prijs

Zonneboilers komen in verschillende soorten en maten. Hoe groter de zonneboiler, des te hoger de kosten. Koopt u een (te) kleine zonneboiler? Dan moet uw cv-ketel nog bijverwarmen. Dit betekent dat, ondanks de grote investering, de opbrengst vervolgens niet optimaal is en u dus moet bijbetalen.

Een zonneboiler - voor 4 personen - kost inclusief installatie ongeveer € 3.300,- en gaat zo'n 20 jaar mee. Een voordeel is wel dat de overheid subsidie geeft op de aankoop van een zonneboiler. Dit scheelt u gemiddeld zo'n € 1.100,-. Dit maakt een zonneboiler kopen een stuk aantrekkelijker!

Waarom een zonneboiler kopen?

Afhankelijk van het doel dat u heeft, kan het kopen van een zonneboiler verschillende redenen hebben. Een zonneboiler kopen heeft over het algemeen de volgende twee redenen:

Beter voor het milieu

Een zonneboiler verwarmt water middels zonlicht. Op deze manier water verwarmen, is beter voor het milieu omdat er verder geen CO2-uitstoot bij komt kijken. Kiest u ook voor zonnepanelen? Dan kunt u naast milieubewust douchen ook nog eens uw eigen groene stroom opwekken. 

Besparing op uw energierekening

Een gemiddeld huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler (volgens Milieu Centraal) ongeveer € 150,- per jaar op warm waterverbruik. Gasprijzen zullen naar verwachting in de toekomst stijgen. Hoe hoger de gasprijs, hoe meer u met een zonneboiler bespaart op uw energierekening. 

Wat u gemiddeld per jaar bespaart is afhankelijk van de grootte van de zonneboiler en uw gezinsgrootte. Volgens cijfers van Milieu Centraal kunt u het volgende besparen:

Aantal personen Collector/voorraadvat Besparing in gas/euro
2 2 m2 / 80 liter 120 m3 / € 100,-
4 2,5 m2 / 150 liter 180 m3 / € 150,-
6 5 m2 / 220 liter 240 m3 / € 190,-

Zonneboiler kopen: onze tips

Voordat u een zonneboiler gaat kopen, geven wij u graag nog enkele handige tips:

  • Subsidie: de Rijksoverheid biedt subsidie als de zonneboiler aan bepaalde voorwaarden voldoet. 
  • Installatie: de installatie kunt u het beste overlaten aan een vakman, zo weet u zeker dat het goed gebeurt en kunt u eventueel aanspraak maken op de garantie.
  • Keurmerken: kijk bij de aanschaf van de zonneboiler of er keurmerken aanwezig zijn. Een keurmerk geeft aan dat de zonneboiler voldoet aan belangrijke kwaliteitseisen. 
  • Optimale opbrengst: om optimaal zonlicht te kunnen vangen, plaatst u de zonnecollector(en) op uw dak richting het zuiden, zuidwesten of zuidoosten.
  • Geen vergunning nodig: voor het plaatsen van een zonneboiler en zonnecollectoren heeft u geen vergunning nodig, wel zijn er bepaalde regels opgesteld door de Rijksoverheid waar u zich aan dient te houden.