Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Zonneboiler rendement

Met een zonneboiler verwarmt u het warme water in uw woning. Dit is een duurzaam alternatief voor aardgas, want hierbij komt geen CO2 vrij en de energie van de zon raakt nooit op. Met een zonneboiler kunt u het water uit de kraan en het water voor de centrale verwarming verwarmen. Wat het rendement van een zonneboiler is, leest u op deze pagina.

Besparing zonneboiler

Zonneboilers zijn er in verschillende soorten en maten. Het verschil zit hem in het aantal zonnecollectoren en in de inhoud van de zonneboiler. Daarom is het goed om de verschillende zonneboilers naast elkaar te zetten, zodat u een goed beeld heeft van wat u met ieder soort zonneboiler ongeveer bespaart:

Soort zonneboiler Jaarlijkse besparing m3 gas Jaarlijkse besparing in euro's
1 collector, 100 liter boiler 100 m3 € 65,-
2 collectoren, 100 liter boiler 135 m3 € 85,-
2 collectoren, 200 liter boiler 185 m3 € 120,-
3 collectoren, 300 liter boiler 285 m3 € 185,-

Zonneboilers en zonnecollectoren

Het rendement van een zonneboiler wordt voor een deel bepaald door het soort zonneboiler en door de gebruikte zonnecollectoren. Met een combizonneboiler kunt u bijvoorbeeld niet alleen het leidingwater verwarmen, maar ook de centrale verwarming voorzien van warm water. 

Daarnaast zijn er twee soorten zonnecollectoren:

 • Vlakke plaat zonnecollector
 • Vacuümbuis zonnecollector

Vlakke plaat zonnecollectoren zien eruit als zonnepanelen, alleen zit er onder de plaat een buizensysteem waarin vloeistof zit dat door de plaat wordt verwarmd.

Vacuümbuis zonnecollectoren hebben een hoger rendement omdat ze - door een degelijke isolatie - ook in de winter een hoog rendement bieden. Dit soort collectoren zijn wel iets duurder in de aanschaf.

Zonneboiler terugverdientijd

Nadat de zonneboiler is geïnstalleerd, begint deze zich al meteen terug te verdienen. Over het algemeen ligt de terugverdientijd van een zonneboiler rond de 10 jaar, maar dit is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren:

 • De gasprijs
 • De kostprijs
 • De levensduur
 • Het rendement
 • Het waterverbruik
 • Eventuele subsidie
 • De hoeveelheid zon
 • Het soort zonnecollector
 • De besparing van het aantal m3 aardgas

Een zonneboiler heeft over het algemeen een levensduur van zo’n 30 jaar, dus binnen deze tijd heeft u de investering ervan zeker terugverdiend.

Rendement zonneboiler berekenen

U kunt zelf het te verwachten rendement van uw zonneboiler berekenen. Hiervoor moet u weten wat de gemiddelde jaarlijkse opbrengst (in kWh) van de zonnecollectoren is en hoeveel kWh er jaarlijks gemiddeld per persoon voor warm water nodig is.

De formule ziet er dan als volgt uit:

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler / warmwaterbehoefte) x 100

Opbrengst zonneboiler: gemiddeld 500 kWh per m2 zonnecollectoren
Warmwaterbehoefte: gemiddeld 750 kWh per persoon

Subsidie zonneboiler

Als u gebruik kunt maken van een subsidieregeling voor de aanschaf van uw zonneboiler, zal dit een positieve invloed hebben op de terugverdientijd. Deze wordt daarmee immers korter. Het is daarom altijd te interessant om uit te zoeken of u in aanmerking komt voor een subsidie als u een zonneboiler wilt laten installeren. Het is daarnaast de moeite waard om te kijken of er via uw gemeente extra subsidies mogelijk zijn voor energiebesparende maatregelen.