Android 10: De eerste Android versie zonder unieke naam

In september 2019 verscheen Android 10: de eerste versie die het moet doen zonder leuke naam. Anders dan Android 9, Android 8 en Android 7, heet Android 10 gewoon Android 10. In eerste instantie zou Android 10 de letter Q krijgen, waar de naam Queen Cake aan werd gekoppeld.

Google heeft toch besloten het toestel enkel een nummer te geven, waardoor het duidelijk is dat het de nieuwste Android versie is. Dankzij tal van verbeteringen en nieuwe toepassingen wordt het gebruik van Android 10 nog leuker! Wij zetten de belangrijkste vernieuwingen van Android 10 voor u op een rijtje.

Nieuw in Android 10

Gebruikers stellen hoge eisen aan hun smartphone en daar moet een nieuwe Android-versie uiteraard op inspringen. Het is dan ook geen verrassing dat Android 10 weer vol zit met slimme innovaties en handige toepassingen. Uiteraard is er ook weer veel aandacht besteed aan de beveiliging van het besturingssysteem.

Dit zijn de belangrijkste features van Android 10:

 • Focus mode
 • Donkere modus
 • Smart Reply app
 • Geschikt voor 5G
 • Live Caption optie
 • Bediening met gebaren
 • Verbeterde camerafuncties
 • Snellere opstarttijd van apps
 • Optimalisatie audio-opnames
 • Verbeterde wifi-functionaliteit
 • Uitgebreidere privacy-functies 
 • Instellingenpanelen binnen apps
 • Ondersteuning van vouwbare schermen

Donkere modus

De Dark Mode van Android 10 is sterk verbeterd. Waar schermen eerst nog een beetje grijs bleven, is zwart nu echt zwart. Dit zorgt voor een fijn en rustig beeld wanneer u uw smartphone gebruikt op plekken met minder licht. Bijkomend voordeel is dat de batterij langer meegaat wanneer Dark Mode is ingeschakeld.

Foto, film en audio

Beeld en geluid zijn belangrijk voor smartphonegebruikers, dus ook op deze punten zijn de nodige verbeteringen doorgevoerd in Android 10. Nieuw is het opslaan van informatie over de scherptediepteverhouding in metadata van foto’s, zodat deze achteraf nog gewijzigd kan worden. Het opnemen van audio wordt ook beter met Android 10.

Een andere grote verbetering is de Live Caption-optie. Hiermee kunt u alle video’s, podcasts en audioberichten live ondertitelen. Voor mensen met een gehoorbeperking is dit een grote verbetering. Ook in andere situaties kan Live Caption goed van pas komen, zoals bijvoorbeeld wanneer u ergens bent waar u geen audio kunt afspelen.

Swipen op uw smartphone

Android 10 bedient u door over het scherm te swipen, wat het besturen van het systeem erg gemakkelijk maakt! Qua bewegingen is er inspiratie opgedaan bij het besturingssysteem iOS van Apple, die dit al langer heeft. Stel zelf in hoe gevoelig de telefoon reageert op het swipen. Natuurlijk zijn er ook nog altijd de drie vertrouwde navigatieknoppen van Android.

Focus mode voor een beter concentratie

De smartphone kan een flinke bron van afleiding zijn. Android 10 probeert dit op te lossen met de Focus Mode. Hiermee kunt u zelf de toegang tot bepaalde apps tijdelijk blokkeren, zodat u minder snel in de verleiding komt deze te openen. Doet u dit toch, dan komt er een waarschuwing in beeld te staan.

Beveiliging en privacy

Android 10 focust sterk op de privacy van de gebruiker. Zo is het mogelijk om de toestemmingen die u aan apps verleent, te voorzien van een tijdsduur. Hierdoor wordt de toegang van apps tot gevoelige gegevens beperkt. Dankzij Android 10 kunt u instellen dat bepaalde apps enkel toegang hebben tot uw locatie wanneer u de apps gebruikt.

Andere voordelen zijn dat naast de jaarlijkse updates, er voortaan ook een maandelijkse beveiligingspatch wordt uitgebracht. Om te zorgen dat u hier meteen toegang tot hebt, introduceert ontwikkelaar Google Project Mainline. Hiermee kunt u de beveiligingspatches rechtsreeks in de Play Store downloaden en hoeft u niet te wachten tot een smartphonefabrikant deze aanbiedt.