Android update

Het is belangrijk om het besturingssysteem van uw Android smartphone regelmatig te updaten. Op deze manier blijft de telefoon beveiligd en loopt u minder risico op een beveiligingslek. Van besturingssysteem Android worden er regelmatig beveiligingsupdates uitgebracht die kleine foutjes herstellen en die ervoor zorgen dat eventuele problemen in apps opgelost worden.

Naast deze kleinere, maandelijkse Android updates is er ook een grote update die één keer per jaar wordt uitgebracht. Of deze grote update geschikt is voor uw smartphone, is afhankelijk van het merk en het model. Dit wordt bij iedere grote release aangegeven, zodat u meteen weet of u deze upgrade kunt uitvoeren.

Stappenplan software update Android

Eigenlijk hoeft u nauwelijks iets te doen om een Android update te installeren. In de meeste gevallen komt er vanzelf een notificatie in het scherm te staan waarin wordt aangegeven dat er een nieuwe update klaarstaat. Het enige wat u dan nog hoeft te doen, is een paar keer op ‘ok’ klikken.

Zelf controleren of er updates klaarstaan doet u als volgt:

  1. Open de instellingen op uw smartphone.
  2. Kies ‘Over deze telefoon’.
  3. Kies ‘Systeem updates’.
  4. Kies ‘Controleren op updates’.
  5. Indien er een update beschikbaar is, kunt u deze downloaden.
  6. Installeer de update na het downloaden.

Tips Android updaten

Het uitvoeren van een update vraagt best wel wat batterijcapaciteit van uw smartphone. Zorg er daarom altijd voor dat de batterij van uw telefoon minstens 60% is opgeladen. Is de batterij leeg voordat de update volledig is afgerond? Dan kan dit vervelende gevolgen hebben.

Een ander aandachtspuntje is een goede wifiverbinding. Het is afhankelijk van het soort update, maar het downloaden van een nieuwe Android versie kan heel wat MB’s kosten. Het is zonde als dit van uw databundel afgaat. Daarnaast is het belangrijk dat de verbinding tijdens de hele installatie niet verbroken wordt.

Vergeet ook niet om regelmatig uw Android-apps te updaten. Op die manier blijft de smartphone het beste beveiligd tegen mogelijke risico’s, zoals een datalek.

Kan ik alle nieuwe versies van Android installeren?

Een nieuwe Android versie wordt niet voor alle merken en modellen smartphones beschikbaar gemaakt. Vaak vallen oudere telefoons buiten de boot. Voor Google en smartphonefabrikanten is het dan niet meer interessant om deze oude modellen van nieuwe updates te voorzien. Een nieuwe versie vraagt namelijk veel ontwikkeltijd en dat weegt niet op tegen de hoeveelheid ‘oude’ telefoons die er nog is. Bovendien heeft een fabrikant natuurlijk veel liever dat een oude smartphone wordt ingeruild voor een nieuwe.

Bij iedere nieuwe, grote Android update wordt ook altijd bekend gemaakt voor welke toestellen deze geschikt is. Wij raden u aan om hierbij te kijken of de nieuwe versie ook voor uw smartphone geschikt is.