Bellen en internet in het buitenland

Dankzij de smartphone en het mobiel internet zijn we bijna altijd en overal bereikbaar – ook in het buitenland. Als u de roaming op uw telefoon heeft aanstaan, kunt u ook over de grens gewoon bellen, sms’en het mobiel internet gebruiken.

Dit is uiteraard erg makkelijk, maar vergis u niet: aan bellen en internet in het buitenland kunnen nog enkele haken en ogen zitten. Om bij thuiskomst geen onverwachte, hoge telefoonrekening te krijgen, is het daarom goed om te weten hoe u uw mobiele telefoon in het buitenland gebruikt zonder hoge kosten te maken.

Internet in het buitenland

Zodra u de grens overgaat, bent u in het buitenland. Dat is logisch, maar toch wordt er door telefoonproviders een onderscheid gemaakt tussen het mobiele telefoongebruik binnen de EU en het mobiele telefoongebruik in alle andere landen. Binnen de Europese Unie kunt u namelijk gebruikmaken van de bundel die bij uw abonnement hoort. Buiten de EU betaalt u hier extra voor.

Mobiel internet Europa

Sinds 2017 mogen telecommaatschappijen geen extra kosten meer rekenen voor roaming binnen de Europese Unie. Het bellen, sms’en en internetten valt binnen uw abonnement en u betaalt pas extra wanneer u buiten uw bundel komt, net zoals dat in Nederland het geval zou zijn.

Deze regel geldt voor alle landen van de Europese Unie en voor IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die niet tot de EU behoren. Ook in sommige overzeese gebieden van EU-landen valt het gebruik van uw telefoon binnen uw bundel.

In de EU Niet in de EU EU landen buiten Europa
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion, Mayotte, Saint Martin, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Gibraltar

Let op: Als u in een EU-land uw bundel overschrijdt, gaat u extra betalen. Doordat u in het buitenland bent, kunnen deze kosten hoog oplopen.

Mobiel internet buiten Europa

Alle landen buiten Europa vallen buiten uw bundel. Gaat u buiten Europa op reis? Houd er dan rekening mee dat de kosten voor bellen, sms’en en internetten hoger zijn dan in Nederland of landen van de EU.

Binnen Europa zijn er echter ook landen waar de afspraken van de EU over roaming niet gelden, zoals bijvoorbeeld Zwitserland, Monaco, Andorra en Vaticaanstad. Hier kunnen de regels per provider verschillen. Wij raden u daarom aan om altijd bij uw provider na te gaan waar u wel en niet kosteloos gebruik kunt maken van uw bundel. Wilt u niet verrast worden door een hoge telefoonrekening? Wij hebben 5 tips voor u opgesteld om roamingkosten in het buitenland te beperken.

Fair Use Policy

Als u in Nederland een abonnement heeft waarmee u onbeperkt kunt internetten, betekent dit niet automatisch dat u hier ook in het buitenland onbeperkt gebruik van kunt maken. Veel providers hebben hiervoor een Fair Use Policy opgesteld. Dit houdt in, dat u in het buitenland een maximaal aantal MB’s heeft dat u kunt gebruiken – ook als u in een ander land binnen de Europese Unie bent.

Nederlandse providers hanteren allemaal hun eigen Fair Use Policy. Controleer daarom voordat u op reis gaat welke datalimieten in het buitenland uw provider hanteert.

Bellen in het buitenland

Bij bellen in het buitenland gelden nagenoeg dezelfde regels van de EU als voor het mobiel internet in het buitenland. Toch zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten wanneer u naar een buitenlands nummer wilt bellen.

Bellen in Europa

Als u in een andere EU-lidstaat (of een ander land waarin de regels van de Europese Unie gelden) bent, kunt u gewoon bellen uit uw bundel zonder dat hier extra kosten voor worden gerekend. Pas wanneer u buiten uw bundel komt, begint de rekening op te lopen. 

Belt u echter vanuit Nederland naar een buitenlands telefoonnummer, dan rekenen veel providers hier andere (hogere) tarieven voor. Oók als dit een nummer in een EU-land is. Ons advies is om in uw contract op te zoeken of u in een dergelijke situatie wel of niet vanuit uw bundel belt.

Bellen buiten Europa

Wat het bellen buiten Europa betreft, geldt dat u altijd een ander (en hoger) tarief betaalt. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de zone waarin het land ligt waar u naar belt of van waaruit u belt. Een provider is vrij in het bepalen van deze zones en het tarief.

Om vervelende verrassingen te voorkomen, raden wij u hierbij dan ook aan om uit te zoeken naar welke zone u belt of vanuit welke zone u wilt bellen voordat u daadwerkelijk de telefoon pakt. Dit kunt u nagaan bij uw provider.

Goedkoop bellen en internet in het buitenland

Het helpt om u te verdiepen in de tarieven van uw provider voordat u op reis gaat, maar er zijn nog meer manieren om de rekening zo laag mogelijk te houden. Dit zijn onze bespaartips voor bellen en internet in het buitenland:

  • Bel niet via het telefoonnetwerk, maar gebruik wifi voor bijvoorbeeld Facetime en bel gratis met WhatsApp
  • Kijk op welk netwerk u zit als u zich in een grensgebied bevindt (bijvoorbeeld binnen en buiten de EU)
  • Schakel de apps die u niet gebruikt uit (dan verbruiken ze ook geen data voor bijvoorbeeld updates)
  • Gebruik de offline kaarten van Google Maps om zonder data te verbruiken te navigeren 
  • Zet dataroaming uit en maak zoveel mogelijk gebruik van gratis wifi
  • Bekijk of stream geen video’s en download geen grote bestanden