Uw Samsung batterij verlengen

Als u alle functies van uw Android telefoon (tegelijk) gebruikt, vraagt deze veel van de batterij. Vooral bij intensief gebruik van mobiel internet is uw accu snel leeg. Met behulp van de algemene tips kunt u de gebruiksduur van uw batterij verlengen. Daarnaast heeft UnitedConsumers voor u uitgezocht wat u kunt doen voor een langere accuduur van uw Android telefoon.

Goedkope abonnementen

Android telefoon: batterijduur verlengen met 8 tips

Een Android telefoon maakt voortdurend verbinding met mobiel internet. Als u dit niet reguleert, zal de accu van uw telefoon snel leeg zijn. Vaak heeft u dit in een paar simpele stappen gedaan. De volgende tips kunnen u daar zeker bij helpen.

1. Mobiel internet, wifi en locatiebepaling (gps) uitschakelen wanneer u dit niet gebruikt

De wif-verbinding van Android-smartphones is een van de meest energievretende opties van Google mobiele besturingsystemen. Als u thuis bent, kunt u het best via wifi mobiel internetten. Wifi is namelijk zuiniger en goedkoper dan mobiel internet. De wifi-verbinding verbruikt sinds Android 4.3 Jelly bean ook energie als deze is uitgeschakeld en u alleen met de mobiele verbinding werkt, zoals 3G of 4G verbinding. De wifi-verbinding is op dat moment op de achtergrond bezig om naar andere wifi-netwerken te scannen.

1. Ga naar instellingen > locatie > locatiemelding van Google en schakel locatiegeschiedenis uit. Dit zorgt ervoor dat Google uw locatie niet meer constant bijhoudt.
2. Ga vervolgens naar instellingen > wifi en druk op het icoontje rechtsboven voor de geavanceerde wifi-instellingen.
3. Vink de optie ‘Scannen altijd beschikbaar’ uit. Hierdoor mag de locatiedienst van Google niet constant de wifi-verbinding aanspreken om op de achtergrond naar netwerken te scannen om de locatie te bepalen. 

Mobiel internet, wifi en locatiebepaling uitschakelen

2. Helderheid van het scherm dimmen

Tablets en smartphones gebruiken veel energie. De accu is vaak sneller leeg dan u zou willen. Door de helderheid van het scherm te verminderen, gaat de batterij van het Android-apparaat langer mee. Zet het scherm minder fel om energie te besparen. Dat is in het donker, bijvoorbeeld als u de tablet ’s avonds gebruikt, ook prettiger.

1. Ga naar  Apps > Instellingen
2. Tik op Display (tik bij sommige versies van Android eerst op Apparaat)
3. Tik op Helderheid ( sla deze stap op sommige versies van Android over)
4. Waarschijnlijk staat er een vinkje voor helderheid automatisch of bij Auto. Haal het vinkje weg door erop te tikken. Dit hoeft u niet te doen op een Tablet  4 met Android 5.0.
5. U kunt de helderheid van het scherm aanpassen met de schuifbalk onder de tekst. Sleep het blauwe bolletje op de schuifbalk naar links om de helderheid te verminderen.

Helderheid dimmen

3. Automatisch slot voor het vergrendelen of uitschakelen van uw scherm

Android toestellen hebben de optie om in te stellen of u de telefoon automatisch wilt vergrendelen en met welk tijdslot. Het scherm wordt standaard vergrendeld na 1 minuut. Daarnaast heeft u de optie tussen 30 seconden, 2 minuten en nooit.
1. Het automatisch slot (bij sommige Android telefoons Time-out scherm) kunt u wijzigen via apps > instellingen > display > time-out scherm. Kies hier een gewenste tijd.  U kunt hier kiezen tussen 15 seconden, 30 seconden, 1 minuut, 2 minuten, 5 minuten en 10 minuten.

Automatisch slot voor vergrendelen of uitschakelen

4. E-mail, contacten en agenda synchroniseren via de push methode

Als u uw e-mail heeft ingesteld kunt u  de synchronisatie-instellingen aanpassen van uw e-mail waardoor deze niet meer continue op zoek gaat naar nieuwe e-mails. 
1. Om de synchronisatie-instellingen aan te passen gaat u naar apps > instellingen > e-mail Kies hier onder account beheer het gewenste e-mailadres waar u de instellingen van wilt aanpassen.
2. Als u nog een keer op het complete e-mail adres tikt dan komt u in het menu instellingen van dat specifieke mailadres. Ga naar synchronisatie-instellingen > planning synchroniseren > synchr. Schema instellen en kies hier het gewenste tijdschema. 

E-mail, contactenen agenda synchroniseren

5. Donkere en stilstaande achtergrondafbeelding instellen (geen bewegende!)

De grootste energievreter van een smartphone is het scherm. Kies daarom voor een statische achtergrond in plaats van een dynamische (bewegende) achtergrond. Dynamische achtergronden gebruiken veel meer energie dan stilstaande achtergronden. Zwart is de kleur die het minste energie verbruikt. Zorg er daarom voor dat u een donkere achtergrond gebruikt. Bij veel Android-toestellen zijn diverse bewegende achtergronden op het hoofdscherm geïnstalleerd bij aanschaf. Het is raadzaam om deze direct aan te passen.

1. Ga naar apps > instellingen > achtergrond
2. Kies hier een donkere afbeelding of een zelfgemaakte foto die niet beweegt
3. Klik vervolgens op instellen als achtergrond 

Donkere en stilstaande achtergrondafbeelding gebruiken

6. Trilfunctie uitzetten voor het ontvangen van berichten en inkomende gesprekken.

Wanneer u een bericht of inkomend gesprek ontvangt staat uw telefoon standaard op trillen. U kunt de intensiteit bij de meeste Android telefoons aanpassen of helemaal uitschakelen. Ga naar apps > instellingen > geluiden en meldingen > intensiteit trilsignaal. Hier kunt u per oproep of melding de instellingen voor het trillen aanpassen.  2. Schuif het blauwe bolletje helemaal naar links om het trillen uit te schakelen.

Trilfunctie berichten en inkomende gesprekken uitzetten

7. Toetsenbordklik en/of trilfeedback uitschakelen bij het typen op het toetsenbord.

Als u geluiden en trillen voor typen met het toetsenbord wilt uitschakelen moet u mogelijk uw toetsenbordinstellingen wijzigen.
1. Ga naar apps > instellingen > taal en invoer
2. Klik hier op het ingeschakelde toetsenbord bijv. Samsung-toetsenbord bij een Samsung telefoon.
3. Hier kunt de de instellingen van het toetsenbord wijzigen en aanpassen. Zo kunt u hier het geluid en trillen aan of uit zetten.

Toetsenbordklik en/of trilfeedback uitschakelen bij typen op toetsenbord

8. Notificaties uitzetten, bijvoorbeeld van Whats-app-groepsgespekken.

Bij verschillende apps onder Android krijgt u bovenin de balk een notificatie, bijvoorbeeld als er een berichtje van een gebruiker binnenkomt of wanneer u e-mail ontvangt. U kunt deze meldingen afzonderlijk in- of uitschakelen. De instellingen voor notificaties kunt u in de app zelf regelen, maar niet iedere Android-applicatie heeft de mogelijkheid om alles uit te schakelen. Soms kunt u alleen instellen dat er een lampje gaat knipperen of dat de telefoon niet meer  vibreert, maar vaak worden er alsnog notificaties getoond in de taakbalk van Android.

1. Als u per geïnstalleerde app wilt opgeven of u wel of geen notificaties wilt ontvangen, ga dan naar apps > instellingen > geluiden en meldingen > applicatiemeldingen
2. Hier krijgt u een overzicht van al uw gedownloade apps waar u de meldingen van kan aanpassen. Kies hier een app waarvan u de notificaties wilt uitschakelen.
3. Schakel hier “Meldingen toestaan” uit.
4. Vanaf nu krijg je geen notificaties meer van die app.

Notificaties uitzetten, bijv. van Whats-app-groepsgesprekken

Lees ook

Tips om de accuduur van uw Microsoft telefoon te verlengen
Batterijduur van uw iPhone verlengen
Alles over mobiele telefonie