GSM-abonnementen fors duurder

GSM-abonnementen zijn sinds augustus 2011 fors duurder geworden. De explosieve groei van mobiel dataverkeer is voor Hi, KPN, T-Mobile, Tele2, Telfort en Vodafone reden om de beschikbare abonnementen aan te passen. Aangezien mobiel internet zorgt voor steeds minder bel- en SMS-verkeer is met name het gebruik van mobiel internet fors duurder geworden.

Wat kan ik met mobiel internet, is het iets voor mij?

Mobiel internet is in drie jaar tijd fors gegroeid. Op dit moment heeft 50% van de Nederlanders mobiel internet op de telefoon. Dit wordt gebruikt voor e-mail en internet, maar ook bij allerlei apps (kleine programma's op uw GSM-toestel) voor nieuws, weer, muziek, sport, social media en spelletjes. Alleen al voor de iPhone zijn er meer dan 500.000 apps.

Bellen en SMS'en via mobiel internet

Apps voegen niet alleen nieuwe functies toe aan een mobiele telefoon, ze kunnen ook bestaande functies verbeteren, zoals SMS. Zo maakt Whatsapp het bijvoorbeeld mogelijk om via internet gratis onbeperkt SMS'jes te versturen. Ook zijn er apps zoals Skype en Viber die de mobiele internetverbinding gebruiken om mee te bellen, zonder dat u dit belminuten kost.

Bundels mobiel internet

Bij mobiel internet krijgt u doorgaans een bundel met een vast aantal MB's per maand. Tot voor kort kreeg u voor 10 euro per maand onbeperkt mobiel internet, maar met de opkomst van apps als Whatsapp, Skype, Viber en YouTube blijkt dit niet meer houdbaar.

Waar momenteel 80% van de gebruikers voldoende heeft aan 500MB per maand, was dit begin dit jaar nog 250MB. Waar 1.000 MB eerder dit jaar onhaalbaar leek, wordt nu door 5% van de gebruikers al meer dan 2.000 MB per maand verbruikt. Het is dus verstandig om te achterhalen hoeveel MB verbruik op u van toepassing is of zou zijn. Hieronder treft u een lijst met de hoeveelheden MB's wat een activiteit op mobiel internet kost.

Activiteit Indicatief dataverbruik (**)

Tekst e-mail zonder bijlage openen/versturen0,01 MB
In HTML opgemaakte e-mail of nieuwsbrief openen/ versturen0,05 MB
Internetpagina met weinig plaatjes0,20 MB
Internetpagina met veel plaatjes0,25 MB
Word-document openen/versturen0,50 MB
Excel-document openen/versturen1,00 MB
Online radio luisteren (per minuut)2,00 MB
PowerPoint-document openen/versturen3,00 MB
Muziekbestand (MP3) downloaden/uploaden4,00 MB
Videostreaming YouTube (per minuut) in lage resolutie8,00 MB
Skype (bellen via mobiel internet per uur):50,00 MB
Uitzending gemist (per uur):220,00 MB
** De genoemde datahoeveelheid is een schatting en kan variëren. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.