2G netwerk: 2,5 generatie mobiel internet

GPRS, zoals het 2G netwerk ook wel wordt genoemd, is een techniek waarmee informatie kan worden ontvangen en verzonden. 2G maakt gebruik van het GSM netwerk en om het te kunnen gebruiken heeft u een GPRS telefoon nodig. Inmiddels zijn we zo ver dat bijna elke mobiele telefoon geschikt is voor het gebruik van 2G.

Wat is 2G of GPRS?

Vrijwel de meeste mobiele telefoons hebben de beschikking over mobiel internet. In de beginjaren van mobiel internet werd gebruik gemaakt van het 2G netwerk. Voorheen kon u ook verbinding maken met mobiel internet door middel van het GSM netwerk. Nadeel hiervan waren de hoge kosten en een zeer langzame verbinding. Met de introductie van 2G veranderde het mobiele internetlandschap totaal en begon de echte ontwikkeling van mobiel internet.

2G, of GPRS, staat voor General Packet Radio Service. 2G zorgde, in vergelijking met het langzame GSM netwerk, voor een snellere overdracht van informatie. Het is een techniek in het GSM netwerk die ervoor zorgt dat mobiel internet toegankelijker wordt. Het wordt ook wel de tweeënhalve generatie genoemd omdat het als een opstapje gold voor de nieuwe generatie 3G.

De mogelijkheden van GPRS

Met GPRS wordt informatie op een andere manier verzonden waardoor mobiel internet sneller werd. Informatie wordt in stukjes over het netwerk verstuurd in plaats van in één keer. Doordat informatie meer ‘ruimte’ heeft in hetzelfde traject, gaat de verzending ervan sneller. Elk pakketje gaat afzonderlijk naar zijn bestemming waardoor het gemakkelijker is om informatie uit te wisselen en mobiel te kunnen internetten. Lees meer over mobiele telefonie.

Uitrol van het 2G netwerk

Mobiel internet via het 2G netwerk wordt nu door alle mobiele providers ondersteund. Vanaf 2001 werd het GPRS netwerk door de providers uitgerold:

  • Vodafone in 2001 een GPRS netwerk voor de zakelijke markt.
  • KPN volgde datzelfde jaar met een 2G netwerk voor zakenlieden.
  • Telfort was eind 2001 de eerste provider met 2G voor consumenten.
  • T-Mobile (toen Ben) volgde een dag later met 2G voor consumenten.