4G als evolutie van mobiel internet

De evolutie op het gebied van mobiel internet: dat is 4G, ook wel LTE (Long term evolution) genoemd. Met 4G verstuurt en ontvangt uw smartphone WhatsApp berichten razendsnel en webpagina’s zijn al geladen voor u er erg in hebt. Dat wordt films en muziek streamen zonder haperen!

Wat is 4G of LTE?

LTE (4G) wordt ook wel de vierde generatie van mobiel internet genoemd. Het geldt als de opvolger van het minder snelle 3G. Met 4G voelt alles sneller aan. Toch mogen we LTE officieel nog geen 4G noemen, maar gewoon 3.9G of pre-4G. Het is een opstapje naar het echte 4G: LTE Advanced. Deze versie van LTE kan downloadsnelheden tot wel drie Gigabit per seconde halen. Ter vergelijk: de gewone LTE haalt snelheden van ‘maar’ 100 megabit per seconde, 30 keer langzamer dan de echte 4G. Maar wel tien keer sneller dan 3G. En dat merkt u meteen.

De mogelijkheden van 4G

Eigenlijk dachten we dat met 3G alles al mogelijk was. Toch kunnen we met 4G nog veel meer:

  • Toegang tot supersnel mobiel internet.
  • Videobellen met HD-kwaliteit beeld zonder storing.
  • 4G komt waarschijnlijk ook beschikbaar voor laptops.
  • Downloaden van grote bestanden gaat gemakkelijk en snel.
  • Audio en video in hoge kwaliteit downloaden zonder haperen.

Omdat 4G tot tien keer sneller is dan 3G, wordt het niet door oudere smartphones en tablets ondersteund. Lees ook meer over mobiele telefonie.

Uitrol van het 4G netwerk

Om ruimte te maken voor de hoge downloadsnelheden zijn nieuwe radiofrequenties opgezet en geveild. De supersnelle variant van 3G wordt in 2013 voor het eerst aangeboden door KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2.  Inmiddels hebben deze providers hun frequenties verkregen en wordt het nieuwe netwerk langzaamaan in gebruik genomen. De verwachting is dat het echte 4G, 4G Advanced, in 2016 in Nederland wordt uitgerold.