Alles wat je moet weten over 5G

Het zal nog even duren, maar uiteindelijk zal de nieuwste internetsnelheid 5G ook in Nederland beschikbaar zijn. In deze blog leggen we je precies uit wat 5G nu zo speciaal maakt en wanneer je het kan gebruiken in Nederland .

Wat is 5G

5G staat voor 5e generatie mobiele netwerk of vijfde generatie draadloze systemen. Het is de snelste dataverbinding voor mobiele telecommunicatie en zorgt voor snellere laadtijden en vrijwel geen vertraging. Deze nieuwe telecommunicatie-norm is de opvolger van 4G.

5G internet banner
Met 5G kan je dus nog sneller streamen en downloaden via mobiele apparaten. Het downloaden van een Netflix-film duurt nu net iets minder dan een minuut, maar haal je met 5G in één seconde binnen. Een groot verschil dus! Daarnaast zit er minder vertraging, ook wel latentie genoemd, in de verbinding. 5G verzendt in theorie de data vijftig keer zo snel dan het 4G-netwerk.

Specificatie 3G 4G 5G
Europese frequenties 900 / 2100 800 / 900 / 1800 / 2600 700 / 1400 / 2100
Topsnelheid data 7.2 Mbit/s 10 Mbit/s 470.4 Mbit/s
Gevoelssnelheid 5.5 Mbit/s 20 Mbit/s 100 Mbit/s
Latency / Vertraging 100 - 500 ms < 100 ms 1 ms
Dekking Bijna overal Bijna overal Heel Nederland

Wanneer 5G in Nederland?

De grote vraag is natuurlijk: wanneer is 5G beschikbaar in Nederland? Dat zal nog even duren. De eerste providers experimenteren momenteel met 5G, maar er is nog te weinig bekend over 5G volgens het ministerie van Economische zaken. Daarnaast worden de frequenties tot nu toe beheerd door de overheid. In 2019 worden de frequenties waarschijnlijk in Nederland geveild.

De frequentie van 3,5 Ghz, onderdeel van 5G, wordt in principe tot 2022 gebruikt door de AIVD en MIVD. Deze inlichtingendiensten gebruiken de frequentie van 3500 megahertz voor spionage. Hierdoor kan het zijn dat de aanleg van het 5G-netwerk in Nederland vertraging oploopt.

Daarnaast is het de grote vraag of de accu's van onze telefoons deze snelheid kunnen verdragen. Het snel binnenhalen van data kost veel energie en dat kan er dus voor zorgen dat je telefoon binnen een paar uur weer aan de lader moet. Ook dit zal ervoor zorgen dat het even duurt voordat 5G de nieuwe standaard wordt. 

Kan mijn smartphone op 5G

In Nederland zijn nog maar weinig smartphones op de markt die 5G ondersteunen. Wereldwijd wordt er wel hard gewerkt aan mobiele telefoons die 5G ondersteunen. Zo zijn producenten als Samsung, Apple, Huawei en Motorola al bezig met 5G-toestellen, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Zodra we meer weten leest u daar natuurlijk meer over op onze Mobiel Blog.

Verschil 4G en 5G Netwerk

Het grootste verschil tussen 4G en 5G is de snelheid waarmee je data binnen haalt. De frequentie van het 5G netwerk is veel hoger. Zo maakt 4G gebruik van maximaal 2,6 Gigahertz (GHz) en gebruikt 5G de frequentie 3,5 Gigahertz.

Door de nieuwe frequenties moet er een compleet nieuwe infrastructuur komen. Het is nog niet duidelijk wie gaat betalen voor de aanleg van een 5G-netwerk in Nederland. Ook bedrijven buiten de telecomsector hebben baad bij snellere internetverbinding. Zo kan de internet of thiung