5G internet

Het is er nog niet, maar toch haalt het nieuwe 5G netwerk regelmatig het nieuws. En dat is helemaal niet zo vreemd, wat 5G is de nieuwste generatie mobiel internet. Hiermee kunt u nóg sneller internetten op uw smartphone. Bovendien is het een stabiel netwerk en dat is ook heel belangrijk. Wij willen immers steeds meer kunnen doen op onze smartphone en vragen steeds meer data. 5G internet voorziet in deze behoefte – het is namelijk zo ontwikkeld dat het snelheden tot maar liefst 20 Gbps aan kan. Maar wat kunt u nou eigenlijk als gebruiker van 5G internet verwachten? In dit artikel leest u wat 5G zo speciaal maakt en wanneer u het (naar verwachting) kunt gebruiken in Nederland.

Wat is 5G?

Mobiel internet is inmiddels zo ingeburgerd in ons dagelijks leven, dat we ons nog maar nauwelijks voor kunnen stellen dat het eerst helemaal niet bestond. Internet op de mobiele telefoon was echter pas mogelijk met het 3G netwerk dat aan het begin van de 21ste eeuw werd ontwikkeld. Momenteel wordt het 4G netwerk uitgerold en is men al druk bezig met het ontwikkelen van 5G internet. 5G betekent dan ook niets anders dan dat het de vijfde generatie van het mobiele netwerk is.

5G is de snelste dataverbinding voor mobiele telecommunicatie. Dit is te merken aan de snellere laadtijden: streamen en downloaden op mobiele apparaten gaat razendsnel via het 5G netwerk. Waar een Netflix-film via 4G binnen een minuut binnen is, heeft u met het 5G netwerk slechts één seconde nodig. Daarnaast zit er minder vertraging in de verbinding. 5G verzendt in theorie de data 50 keer zo snel dan het 4G netwerk.

  3G 4G 5G
Topsnelheid data 7.2 Mbit/s 10 Mbit/s 470.4 Mbit/s
Gevoelssnelheid 5.5 Mbit/s 20 Mbit/s 100 Mbit/s
Dekking Bijna overal Bijna overal Heel Nederland

5G in Nederland

De grote vraag is natuurlijk: wanneer komt 5G beschikbaar in Nederland? Dat duurt nog even. Providers, overheid en het bedrijfsleven experimenteren al met deze supersnelle mobiele verbinding, maar het ministerie van Economische Zaken vindt dat verder onderzoek naar 5G nog nodig is, zoals naar bijvoorbeeld de straling. Een ander obstakel is dat voor een 5G verbinding de frequentie van 3,5 Ghz nodig, maar deze wordt nu nog gebruikt voor spionagedoeleinden door de AIVD en MIVD. Hier moet dus nog een oplossing voor worden bedacht.

5G internet gebruiken

Behalve dat 5G beschikbaar moet zijn, is het ook belangrijk dat uw smartphone overweg kan met het snellere 5G internet. De meeste smartphones zijn hier namelijk nog niet geschikt voor, omdat het razendsnel binnenhalen van data veel batterijcapaciteit vraagt. De huidige telefoons kunnen dit nog niet bijhouden, waardoor u binnen een paar uur de smartphone alweer zou moeten opladen. Uiteraard zijn de smartphonefabrikanten zoals Samsung, Apple, Huawei en Motorola al wel druk bezig met het ontwikkelen van 5G smartphones. Zo is er al een speciale 5G uitvoering van de Samsung Galaxy S10 Plus en de Note 10 Plus. 5G smartphones zijn echter nog niet in Nederland te koop.

5G dekking

5G komt in heel Nederland beschikbaar. Bovendien is het 5G netwerk ook heel stabiel, wat vooral te merken zijn op drukbezochte plekken zoals festivals en evenementen. Met het huidige 4G netwerk laat de verbinding in deze situaties weleens te wensen over, doordat het netwerk door alle gebruikers wordt overbelast. Met de hogere capaciteit van een 5G verbinding behoren deze problemen tot de verleden tijd. Verschil 4G en 5G netwerk Het grootste verschil tussen 4G en 5G is de snelheid waarmee de data wordt binnengehaald. De frequentie van het 5G netwerk is veel hoger. Zo maakt 4G gebruik van maximaal 2,6 Gigahertz (GHz) en gebruikt 5G de frequentie 3,5 Gigahertz.

Door de nieuwe frequenties moet er een compleet nieuwe infrastructuur komen. Het is nog niet duidelijk wie gaat betalen voor de aanleg van een 5G netwerk in Nederland. Ook bedrijven buiten de telecomsector hebben baat bij snellere internetverbinding. Met het stabiele 5G netwerk is het bijvoorbeeld ook mogelijk om zelfrijdende auto’s op de weg te laten of om medische hulp op afstand te bieden.