Roaming: wat is roaming?

roaming

Wat is roaming?

Roaming betekent het gebruikmaken van mobiel internet op een ander netwerk dan het thuisnetwerk. Gaat u naar het buitenland en maakt u gebruik van mobiel internet? Dan schakelt uw telefoon automatisch over naar een buitenlands netwerk. Zo kunt u blijven bellen, sms'en, appen en internetten in het buitenland. 

Roaming in het buitenland

Het voordeel van roaming is dat u ook in het buitenland uw telefoon kunt gebruiken. Sinds 2017 is dataroaming binnen de EU, dankzij nieuwe regels van de Europese Unie, ‘gratis’. Dit wil zeggen dat u met uw bundel kunt bellen, sms’en en internetten binnen Europa, zonder dat u hier meer voor hoeft te betalen. 

In de EU België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden
Niet in de EU IJsland, Liechtenstein, Noorwegen
EU landen buiten Europa  Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion, Mayotte, Saint Martin, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Gibraltar

Zolang u binnen de EU niet buiten uw bundel gaat, worden er geen extra kosten gerekend voor het gebruik van een buitenlands telefoonnetwerk. Gaat u op vakantie buiten Europa? Dan moet u wellicht wel bijbetalen. Voor dataroaming buiten de EU gelden per provider andere roamingtarieven.

Uitzonderingen

Gaat u op vakantie, dan gelden in heel Europa (EU) de tarieven van uw eigen, huidige abonnement. Er zijn een aantal uitzonderingen voor dataroaming binnen en buiten de EU. Zo vallen bij een aantal providers ook Zwitserland, Andorra, Monaco en zelfs Turkije onder de EU-regel. Voer hieronder uw bestemming en provider in en zie direct hoeveel u per MB moet betalen tijdens uw vakantie.

Roaming aan of uitzetten

U kunt roaming zelf aan of uitzetten. Apps op uw telefoon kunnen automatisch verbinding maken met een mobiel netwerk in het buitenland. Door dit laatste maakt u tijdens uw verblijf in het buitenland wellicht meer gebruik van dataroaming dan u in eerste instantie denkt. Roaming aan of uit, wat is het beste?

Roaming uitzetten zorgt ervoor dat u controle krijgt over uw dataverbruik. Zo weet u zeker dat u niet per ongeluk over uw bundel heen gaat. Het overschrijden van uw databundel kan namelijk hoge kosten met zich meebrengen.  

Als u dataroaming op uw telefoon uitschakelt, kunt u geen gebruik maken van het lokale 3G of 4G-netwerk. Alleen met een wifi-verbinding kunt u dan internetten met uw smartphone. Wilt u overal het internet kunnen gebruiken? Laat roaming dan aan staan op uw telefoon.

Hoe zet u roaming aan of uit?

Wanneer u in een land bent waar uw bundel niet geldig is, kunt u roaming op uw telefoon uitzetten en voorkomt u extra (hoge) kosten. Dit is niet ingewikkeld, maar per besturingssysteem verschilt het wel hoe u dit moet doen:

Android: ga naar instellingen > kies 'mobiele netwerken' > kies 'gegevensroaming' > vink 'dataroaming' uit.
Windows: ga naar instellingen > kies 'opties voor gegevensroaming' > kies 'dataroaming uitzetten'.
iOs: ga naar instellingen > kies 'algemeen' > kies 'netwerk' > kies 'dataroaming' > kies 'uitzetten'.

Voorkom een hoge telefoonrekening

Zoek voor vertrek uit of roaming op de bestemming binnen uw abonnement valt en hoe roaming in- en uitgeschakeld wordt. Dit kan u al een hoop geld schelen. Toch zijn er zaken waar u, naast de lokale tarieven, op moet letten.

Fair Use Policy

Heeft u een onbeperkte internetbundel afgesloten? Mogelijk zijn de regels anders in het buitenland. De Fair Use Policy bepaalt namelijk hoeveel data er gedownload mag worden en wanneer de verbinding vertraagd wordt door uw provider.

Elke provider heeft eigen regels over het gebruik van de bundel in het buitenland. Lees daarom voor uw vakantie de voorwaarden van uw contract door, zodat u weet of uw abonnement beperkingen heeft in het buitenland.

Roaming op zee 

U maakt in het buitenland gebruik van het mobiele netwerk van een lokale provider, maar dit geldt niet voor schepen. Zodra een schip op open water is, maakt uw telefoon verbinding met een satelliet in plaats van een mast. Dit resulteert in torenhoge tarieven. Zie hieronder de roamingtarieven op zee per provider:

Provider Tarieven
Vodafone €7,50 per MB
Youfone €7,50 per MB
Hollandsnieuwe €8,00 per MB
BEN €10,00 per MB
TELE2 €10,00 per MB
KPN €10,00 per MB
T-Mobile €10,00 per MB

Roaming is niet het enige waardoor u bij thuiskomst onverwachts geconfronteerd kunt worden met een hoge rekening. Ook bellen naar het buitenland zorgt mogelijk voor extra kosten. Wilt u een hoge telefoonrekening voorkomen? Bekijk onze handige tips voor telefoongebruik op vakantie, zodat u niet verrast wordt door een hoge rekening bij thuiskomst.