Dataroaming en internet in het buitenland

U heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord: dataroaming. En dat u dit het beste uit kunt schakelen voordat u op vakantie gaat, weet u ook. Maar wat is dat nou precies, dataroaming?

Dataroaming is een term in de wereld van draadloze communicatie. Hierbij wordt een bepaalde dienst voortgezet terwijl de gebruiker zich niet in het netwerk bevindt van eigen land. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u op vakantie gaat en u uw mobiele telefoon meeneemt. Uw telefoon maakt dan verbinding met een ander netwerk dan het thuisnetwerk in Nederland.

Wat is dataroaming?
Als u op vakantie bent geweest en u heeft een hoge telefoonrekening, wordt dit vaak niet veroorzaakt door bellen of sms’en maar door dataroaming. Dit is het gebruik van mobiel internet op een buitenlands netwerk. In eigen land beschikken veel gebruikers over internet via 3G of 4G maar in het buitenland vallen kosten voor mobiel internetgebruik buiten deze bundel.

Het probleem zit hem in apps en widgets die continu verbinding met het internet blijven zoeken. Dit doen ze ook in het buitenland! Reden te meer dus om dataroaming uit te schakelen en om een torenhoge rekening te voorkomen. Door aan te geven dat uw smartphone geen informatie mag ophalen als u niet met het thuisnetwerk bent verbonden, is er niets aan de hand.

Hoe zet u dataroaming uit?
Nu u weet waarom u dataroaming uit moet zetten, is het natuurlijk handig om te weten hoe dit moet.

iOS: Instellingen, algemeen, netwerk, dataroaming, uitzetten.
Android: Instellingen, mobiele netwerken, gegevensroaming, vink dataroaming uit.
Windows Phone: Instellingen, opties voor gegevensroaming, dataroaming uitzetten.

Andere tips om een hoge telefoonrekening te voorkomen in het buitenland:

  • Beperk bellen en sms’en
  • Maak gebruik van beschikbare WiFi spots
  • Gebeld worden is goedkoper dan zelf een telefoontje plegen
  • Verdiep u voor uw vakantie in de kosten van buitenlandse providers, dit kan nogal verschillen
     

Goedkope abonnementen