Roaming in het buitenland

Binnen Nederland maakt u gebruik van het mobiele netwerk van uw provider. Gaat u echter de grens over, dan schakelt uw telefoon vaak automatisch over naar een buitenlands netwerk. Dit gebruikmaken van een mobiel netwerk in een ander land noemen we roaming. 

Het voordeel van roaming is dat u ook in het buitenland uw telefoon kunt gebruiken. Sinds 2017 is dit bovendien, dankzij nieuwe regels van de Europese Unie, ‘gratis’ – dit wil zeggen dat u met uw bundel kunt bellen, sms’en en internetten, ook buiten Nederland. Zo lang u binnen de EU niet buiten uw bundel gaat, worden er geen extra kosten gerekend voor het gebruik van een buitenlands telefoonnetwerk.

Wat is roaming?

Roaming is het gebruikmaken van een mobiel netwerk in het buitenland. Dit doet u niet alleen wanneer u in een ander land belt, sms’t of het internet gebruikt, maar ook wanneer de apps op uw telefoon automatisch verbinding zoeken met een mobiel netwerk in het buitenland. Vooral door dit laatste maakt u tijdens uw verblijf in het buitenland wellicht meer gebruik van dataroaming dan u in de eerste instantie denkt. 

Roaming aan of uit?

U kunt ervoor kiezen om uw roaming aan of uit te zetten. Zet u hem uit, dan weet u zeker dat u niet per ongeluk buiten uw bundel komt – het overschrijden van uw databundel kan namelijk hoge kosten met zich meebrengen. 

Als u de dataroaming op uw telefoon uitzet, kunt u geen gebruik maken van het lokale 3G of 4G-netwerk. Alleen met een wifi-verbinding kunt u dan internetten op uw smartphone. Wilt u overal het internet kunnen gebruiken, dan is het praktischer om de roaming aan te laten staan.

Roaming buitenland

Sinds de nieuwe regels van de Europese Unie vallen de roamingkosten binnen uw bundel. Dit geldt echter alleen voor roaming binnen de EU. Bevindt u zich buiten de EU of gaat u binnen Europa op reis naar een land dat niet tot de EU behoort, dan betaalt u wel extra voor roaming. Houd er rekening mee dat deze kosten hoog op kunnen lopen.

In de EU Niet in de EU EU landen buiten Europa
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion, Mayotte, Saint Martin, Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Gibraltar

Bij een aantal providers zitten extra landen, zoals bijvoorbeeld Zwitserland, Andorra en Monaco, in het pakket. Check daarom altijd voor u op vakantie gaat de tarieven van uw eigen provider.

Wat kost internetten in het buitenland?

Vanaf 15 juni 2017 zijn binnen de hele EU de roamingkosten afgeschaft. Gaat u op vakantie, dan gelden in heel Europa (EU) gewoon de tarieven van uw eigen, huidige abonnement. Maar let op: er zijn een aantal uitzonderingen en wanneer u buiten Europa reist gelden de regels niet. Wij maakten voor u een kaart waarin u precies kunt zien wat u per land voor een MB betaalt. 

Roaming uitzetten

Als u in een land bent waar uw bundel niet geldig is, kunt u op uw telefoon de roaming uitzetten om zo extra (hoge) kosten te voorkomen. Dit is niet ingewikkeld, maar per besturingssysteem verschilt het wel hoe u dit moet doen:

Android iOs Windows
1. Ga naar instellingen 1. Ga naar instellingen 1. Ga naar instellingen
2. Kies 'Mobiele netwerken' 2. Kies 'Algemeen' 2. Kies 'Opties voor gegevensroaming
3. Kies 'Gegevensroaming 3. Kies 'Netwerk' 3. Kies 'Dataroaming uitzetten'
4. Vink 'Dataroaming' uit 4. Kies 'Dataroaming  
  5. Kies 'Uitzetten'  

Een hoge telefoonrekening in het buitenland voorkomen

Door dataroaming in het buitenland uit te zetten, verkleint u de kans op een hoge telefoonrekening. Toch is roaming niet het enige waardoor u bij thuiskomst onverwacht geconfronteerd kunt worden met een hoge telefoonrekening. Ook bellen naar het buitenland, het per ongeluk internetten in een niet EU land binnen Europa en het overschrijden van uw bundel kunnen voor extra kosten zorgen.
 

Met deze tips voorkomt u een hoge telefoonrekening in het buitenland:

  • Beperk het bellen en sms’en
  • Maak gebruik van beschikbare WiFi spots
  • Gebeld worden is goedkoper dan zelf een telefoontje plegen
  • Verdiep u voor uw vakantie in de kosten van buitenlandse providers, deze kunnen nogal verschillen