Dataroaming en internet in het buitenland

U heeft er waarschijnlijk wel eens van gehoord: dataroaming. En dat u dit het beste uit kunt schakelen voordat u op vakantie gaat, weet u ook. Maar wat is dat nou precies, dataroaming?

Dataroaming is een term in de wereld van draadloze communicatie. Hierbij wordt een bepaalde dienst voortgezet terwijl de gebruiker zich niet in het netwerk bevindt van eigen land. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u op vakantie gaat en u uw mobiele telefoon meeneemt. Uw telefoon maakt dan verbinding met een ander netwerk dan het thuisnetwerk in Nederland.

dataroaming

Wat is dataroaming?
Als u op vakantie bent geweest en u heeft een hoge telefoonrekening, wordt dit vaak niet veroorzaakt door bellen of sms’en maar door dataroaming. Dit is het gebruik van mobiel internet op een buitenlands netwerk. In eigen land beschikken veel gebruikers over internet via 3G of 4G maar in het buitenland vallen kosten voor mobiel internetgebruik buiten deze bundel.

Het probleem zit hem in apps en widgets die continu verbinding met het internet blijven zoeken. Dit doen ze ook in het buitenland! Reden te meer dus om dataroaming uit te schakelen en om een torenhoge rekening te voorkomen. Door aan te geven dat uw smartphone geen informatie mag ophalen als u niet met het thuisnetwerk bent verbonden, is er niets aan de hand.

Hoe zet u dataroaming uit?
Nu u weet waarom u dataroaming uit moet zetten, is het natuurlijk handig om te weten hoe dit moet.

iOS: Instellingen, algemeen, netwerk, dataroaming, uitzetten.
Android: Instellingen, mobiele netwerken, gegevensroaming, vink dataroaming uit.
Windows Phone: Instellingen, opties voor gegevensroaming, dataroaming uitzetten.

Andere tips om een hoge telefoonrekening te voorkomen in het buitenland:

  • Beperk bellen en sms’en
  • Maak gebruik van beschikbare WiFi spots
  • Gebeld worden is goedkoper dan zelf een telefoontje plegen
  • Verdiep u voor uw vakantie in de kosten van buitenlandse providers, dit kan nogal verschillen.

Wat kost internetten in het buitenland?

Vanaf 15 juni 2017 zijn binnen de hele EU de roamingkosten afgeschaft. Gaat u op vakantie, dan gelden in heel Europa gewoon de tarieven van uw eigen, huidige abonnement. Maar let op: er zijn een aantal uitzonderingen en wanneer u buiten Europa reist gelden de regels niet. Wij maakten voor u een kaart waarin u precies kunt zien wat u per land voor een MB betaalt. 

In deze landen kunt u roamen binnen uw huidige bundel

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Liechenstein, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Guadeloupe (Frankrijk), Martinique (Frankrijk), Frans Guyana (Frankrijk), Réunion (Frankrijk), Mayotte (Frankrijk), Saint Martin (Frankrijk), Azoren (Portugal), Madeira (Portugal), Canarische eilanden (Spanje) en Gibraltar (Groot-Brittannië).

Bij een aantal providers zitten extra landen in het pakket. Check daarom altijd voor u op vakantie gaat de tarieven van uw provider. Bekijk de tarieven van BenKPNTele2T-MobileTelfortVodafone en Youfone

Uitzonderingen

Ook landen die officieel niet bij de EU horen, doen mee aan de nieuwe regels. In Noorwegen, IJsland en Liechenstein maakt u ook gewoon gebruik van uw eigen bundel. Liechtenstein doet wel pas iets later mee. Zwitserland en Turkije zijn geen lid van de EU en vallen niet onder de regels. Sommige providers maken wel een uitzondering voor Zwitserland, kijk daarvoor in het kaartje. Ook mini-landjes als Andorra, Monaco en Vaticaanstad vallen niet binnen de EU, maar bij sommige providers wel binnen de bundel. Kijk dat daarom voor u op reis gaat goed na.

Bespaar op telefoonkosten in het buitenland

Databundels zijn vaak niet zo groot en dus zo op. Om er optimaal gebruik van te maken zijn er een aantal tips die u kunt gebruiken om uw datagebruik niet te hoog op te laten lopen.

Bij UnitedConsumers, in het kort UC, schrijven we vaker over handige tips, trends en ontwikkingen rondom smartphones en mobiel bellen. Lees daarom ook de onderstaande artikelen eens door:

Lees ook

Tips en advies mobiel bellen in het buitenland
Beperkingen buitenland per mobiele provider
Onderhoud mobiele telefoon
Abonnementen vergelijken
Mobiel bellen en autorijden
Ontstaan mobiele telefoon
Soorten mobiele telefoons
Senioren en smartphones
Sim only vergelijken
Mobiele dekking
Batterijduur gsm
Gsm en straling
Mobiel internet
Simkaart
Sim only