Mobiel internet: 10 tips voor een efficiënt gebruik

Met mobiel internet kunt u alle kanten op. Zowel letterlijk als figuurlijk. E-mail checken, Facebook bijhouden of even iets opzoeken via Google. Maar wie flink over zijn of haar bundellimiet heen gaat, kan een hoge telefoonrekening verwachten. Om dit voor te zijn, hebben wij een aantal tips voor u verzameld.

10 Tips voor kostenbeperking mobiel internet

Als u eenmaal een internetbundel heeft afgesloten, is het slim om uw internetgebruik binnen uw internetbundel te houden. Voor alle MB’s die u buiten uw bundel gebruikt, betaalt u namelijk extra bovenop uw maandbedrag. Met de volgende tips kunt u dit gebruik beperken en hoeft u nooit (meer) voor verrassingen te staan. Lees ook meer over mobiele telefonie.

1. Mobiele websites

Bij sommige websites kunt u kiezen voor de mobiele versie. Deze verbruikt minder data dan een gewone website.

2. Buiten bundel gebruik

Gebruik geen mobiel internet als uw abonnement nog niet is ingegaan: u gebruikt en betaalt dan buiten uw bundel.

3. Dataverbruik bijhouden

Houd bij hoeveel data u daadwerkelijk gebruikt. Bij veel mobiele providers kunt u op de website inloggen om hier inzicht in te krijgen. U kunt ook speciale apps downloaden die uw dataverbruik bijhouden.

4. Applicaties uitschakelen

Schakel applicaties helemaal uit. Op de achtergrond kunnen ze namelijk nog steeds internetverbinding maken.

5. Internet in het buitenland

Wanneer u buiten Europa reist, schakel dan voor vertrek uw dataroaming uit. Binnen Europa mogen providers elkaar geen hoge roamingkosten meer rekenen, maar buiten de grenzen van de EU kan de rekening hoog oplopen. Bekijk onze 5 tips om roamingkosten in het buitenland te beperken.

6. Wifi voor grote bestanden

Probeer zoveel mogelijk wifi te gebruiken voor het downloaden van grote bestanden of het streamen van video en muziek.

7. Pushberichten uitschakelen

Schakel pushberichten van bijvoorbeeld games, Facebook en Twitter uit.

8. Mobiel internet uitschakelen

Als u (bijna) door uw data heen bent en u wilt geen extra kosten maken, schakel mobiel internet dan volledig uit.

9. Vraag de juiste internetbundel aan

Als u standaard over uw bundel heen gaat, kunt u beter een hogere internetbundel aanvragen om de kosten te beperken.

10. Automatische synchronisatie uitschakelen

Als u bijna door uw databundel heen bent, schakel automatische synchronisatie dan uit. Het ophalen van bijvoorbeeld e-mails kunt u ook handmatig doen.

Wat is een internetbundel?

Een internetbundel is een soort pakketje met een aantal MB’s (data) dat u meestal bij een abonnement aanschaft. U kunt ook voor een prepaid internetbundel kiezen, dat betekent dat u vooraf al voor uw internetgebruik betaalt. De hoeveelheid MB’s in uw internetbundel bepaalt wat u daarmee kunt doen. Voor alles wat u op internet doet gebruikt u namelijk een aantal MB’s. Hoeveel MB aan mobiel internet u nodig heeft, hangt dus af van uw internetgebruik. De keuze van het aantal MB’s in uw bundel varieert van 100 MB tot onbeperkt internet per maand.