Wifi als grootste concurrent van mobiele netwerken

Waar 2G, 3G en 4G betaalde netwerken voor mobiel internet zijn, bestaat er nog een ‘gratis’ variant: wifi. Met gratis tussen grote aanhalingstekens. Want hoewel wifi op steeds meer plekken wordt aangeboden, is het niet overal gratis. Om een wachtwoord te verkrijgen moet u op veel plaatsen betalen. Toch zijn er ook steeds meer plekken waar u gratis wifi kunt gebruiken.

Draadloos internet met wifi

Wifi staat voor draadloze datanetwerken. Het  komt erop neer dat u, net als bij 2G, 3G en 4G, draadloos internet op uw smartphone heeft. Groot verschil met deze netwerken is dat u voor wifi geen mobiele provider nodig heeft. Het is een standaard functie op uw smartphone, tablet en laptop waarmee u gratis mobiel kunt internetten. Er moet dan wel een open wifi netwerk in de buurt zijn. Anders heeft u een wachtwoord nodig om van het aangeboden wifi netwerk gebruik te kunnen maken.

Mobiel internet met een wifi netwerk

Wifi netwerken, of wifi hotspots, vindt u tegenwoordig overal. Als u thuis een (draadloze) router heeft, kunt u met uw smartphone gebruik maken van het netwerk van de router. Zo heeft u ‘gratis’ mobiel internet. Met gratis tussen aanhalingstekens omdat u niet apart voor draadloos internet op uw smartphone hoeft te betalen. Maar u betaalt natuurlijk wel voor het internetabonnement dat u heeft afgesloten. Verder kunt u onder andere op de volgende plekken gebruik maken van een betaald, dan wel gratis wifi netwerk:

  • In hotels
  • In de bibliotheek
  • In veel treinen van NS
  • Op scholen en universiteiten
  • Binnen het bedrijf waar u werkt
  • In steeds meer cafés en restaurants
  • Zelfs midden op straat, in het centrum van verschillende steden

Nadelen van wifi

Toch heeft wifi niet alleen maar voordelen. Een groot nadeel is dat u niet continue dezelfde kwaliteit verbinding hebt. Zo kan het signaal af en toe wegvallen en is de snelheid van downloaden niet altijd constant door een groot aantal gelijktijdige gebruikers. Ook bent u gebonden aan een locatie, omdat anders het wifi signaal wegvalt. Wilt u zeker zijn van een goede kwaliteit dataverbinding en altijd en overal online wilt zijn? Dan kunt u beter voor een 3G of 4G netwerk kiezen. Lees meer over mobiele telefonie.