Android op uw smartphone

U heeft een smartphone of u gaat er een aanschaffen. Of u nu overstapt van iOS naar Android of voor het eerst een smartphone aanschaft: de kans is groot dat u met een Android besturingssysteem te maken krijgt. Met een smartphone heeft u toegang tot mobiel internet. En mobiel internet is de toekomst. Mooi dat Google dat wist te combineren met een mobiele telefoon.

Wat is Android?

Android is het Google besturingssysteem voor smartphones en werkt anders dan iOS van Apple. Het is de software van de telefoon en de interface, het scherm waar u mee werkt. Met behulp van deze software bent u altijd verbonden met internet. Gemakkelijk, want via mobiel internet kunt u uw smartphone helemaal naar wens inrichten en updaten. En met Android zijn de mogelijkheden eindeloos. Lees meer over mobiele telefonie.

Telefoons met Android hebben een vergelijkbare interface. Zo is er altijd een home-, terug- en menuknop. Veel smartphones hebben dit ingebouwd door middel van fysieke knoppen op de telefoon. Meldingen van onder andere e-mail, berichten en verjaardagen staan in een statusbalk. Deze verschijnt wanneer u vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden veegt. Verder heeft u meerdere startschermen waar u Android apps en snelkoppelingen naar Android apps kunt plaatsen. Dit is te vergelijken met het bureaublad van een computerscherm.

Wat zijn Android apps?

Android apps, zijn (kleine) programma’s die toegang geven tot informatie. U vindt ze in de vorm van widgets en snelkoppelingen. Een widget is een verkleinde app die direct op het scherm informatie over een bepaald onderwerp geeft. Voorbeelden zijn een (wereld)klok en het weerbericht. Grotere Android apps zijn via een snelkoppeling op het scherm bereikbaar. Hiermee wordt een apart programma geopend.

Android applicaties via Google Play Store

Speciaal voor Android worden applicaties (apps) ontwikkeld om de werking van uw smartphone zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Naast apps die al op uw smartphone zijn geïnstalleerd, kunt u nieuwe apps downloaden. Voorbeelden zijn YouTube om video’s te bekijken, een nieuwe game of een applicatie waar u uw vakantie mee kunt boeken. Via de Google Play Store, de ‘winkel’ van Google, kunt u nieuwe applicaties downloaden. Houd er rekening mee dat u voor sommige Android apps moet betalen.