Wat zijn apps?

De tijd van standaard software op de mobiele telefoon is voorbij. Steeds meer mensen gaan voor een smartphone met bijbehorende apps. Apps zijn kleine programma’s (applicaties) op uw smartphone die toegang geven tot externe informatie. En met elke app kunt u uw eigen smartphone weer wat verder personaliseren.

Sim only en gsm aanbiedingen

De app van applicatie

App is geen woord op zichzelf. Het stamt af van het woord applicatie. En niet van Apple, zoals u misschien dacht. Apple dacht dat ook, maar daar heeft de rechter een stokje voor gestoken. Het begrip App Store wordt dan ook niet als handelsmerk vastgelegd. De grootste applicatiestores zijn:

  • App Store
  • Play Store

Naast de App Store van Apple kennen we dus ook de Play Store van Google. Via deze speciale ‘winkels’ kunt u applicaties downloaden voor uw smartphone. Gratis, maar ook betaald. Daardoor is geen smartphone hetzelfde, want u kunt deze geheel naar wens inrichten. Apps die u niet gebruikt gooit u weg en nieuwe apps zijn zo gedownload. Alle handige smartphone apps heeft u zo bij elkaar op uw eigen smartphone. De 'winkels' van iOS en Android verschillen - bewust - van elkaar, want het zijn concurrenten.

Soorten apps: Android

Heeft u een Android telefoon, dan downloadt u uw apps via de Google Play Store. U vindt deze apps in de vorm van:

  • Widgets
  • Snelkoppelingen

Een widget is een verkleinde app die direct op uw smartphone informatie weergeeft. Denk hierbij aan een wereldklok en het weerbericht. Een normale app is via een snelkoppeling op uw smartphone te openen. Er wordt dan een apart programma geopend waarbinnen u meerdere opties heeft. Denk bijvoorbeeld aan Facebook en een nieuwsapp van een landelijk dagblad.

Soorten apps: iOS

Heeft u een iOS besturingssysteem, dan downloadt u apps via de App Store. U vindt deze apps alleen in de vorm van snelkoppelingen. U kunt dit vergelijken met de snelkoppelingen op het bureaublad van een computerscherm. Via deze snelkoppelingen opent u de werkelijke app. Eigenlijk zijn het gewoon kleine programma’s op uw smartphone.