Mogelijkheden nummerbehoud: wel of niet behouden?

U kunt bij elk nieuw telefoon abonnement of sim only abonnement uw oude nummer behouden. Nummerbehoud noemen we dat. Wanneer u nog een telefoon abonnement heeft lopen, moet u wel rekening houden met de einddatum van uw abonnement. U heeft namelijk te maken met een opzegtermijn.

Is nummerbehoud altijd mogelijk?

In de volgende gevallen is nummerbehoud aanvragen altijd mogelijk:

 • Als u van mobiele provider wisselt.
 • Als, in het geval van sim only, uw toestel simlock vrij is.
 • Met een abonnementsverlenging bij dezelfde mobiele provider.
 • Als u van prepaid naar een abonnement bij dezelfde provider gaat.
 • Als u na prepaid een abonnement bij een nieuwe provider aangaat.

Zorg er wel voor dat u de juiste persoonsgegevens verstrekt, dat uw mobiele nummer nog actief is en dat u geen betalingsachterstand van uw huidige abonnement heeft.

In de meeste gevallen is nummerbehoud gratis. Mochten er toch kosten aan zijn verbonden, dan wordt dat duidelijk vermeld. Lees ook onze tips en adviezen.

Nummerbehoud is bij elke provider mogelijk

U kunt altijd uw mobiele nummer meenemen naar een nieuwe provider. Hoe dat in zijn werk gaat, is bij elke provider anders. UnitedConsumers heeft per provider opgezocht hoe dit proces verloopt.

Nummerbehoud: opzegtermijn huidig telefoon abonnement

De opzegtermijn van een telefoon abonnement bedraagt voor particulieren één maand. Voor een zakelijk abonnement geldt een opzegtermijn van drie maanden. Natuurlijk kunt u uw huidige telefoonnummer meenemen naar een nieuw abonnement bij een nieuwe provider. Maar vraag uw nummerbehoud dan tijdig aan.

 • Particulier: één tot twee maanden vóór afloop van uw abonnement.
  Voor nummerbehoud hebben wij uw simkaartnummer nodig.
 • Zakelijk: drie tot vier maanden vóór afloop van uw abonnement.
  Voor nummerbehoud hebben wij uw klantnummer nodig.

Let op: Zeg uw huidige contract niet zelf op. Uw aanvraag voor nummerbehoud geldt als een automatische opzegging van uw oude abonnement.

Opzegtermijn huidig telefoon abonnement verstreken

Ook wanneer de opzegtermijn van uw huidige contract is verstreken, kunt u nog nummerbehoud aanvragen voor een nieuw abonnement. Stel, uw contract loopt op 16 juni af. En u vraagt op 2 juni een nieuw telefoon abonnement met nummerbehoud aan. Omdat uw abonnement niet op tijd is opgezegd, loopt deze door tot een maand na aanvraag van nummerportering. Dat betekent dat uw nieuwe abonnement met uw huidige nummer niet op 16 juni ingaat, maar op 2 juli.

Nummerportering uitstellen

Het is mogelijk om uw nummerportering uit te stellen. Bijvoorbeeld in het geval u uw huidige prepaid kaart nog wilt opmaken. Of als u op de dag van nummerportering op vakantie bent en in die periode liever prepaid belt. Dit kunt u aangeven op het aanvraagformulier voor uw abonnement.