De gsm: van het ontstaan naar wereldwijd mobiel bellen

De gsm, ook wel mobiele telefoon, mobieltje of smartphone genoemd, is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. De ontwikkeling gaat snel. Wat we vandaag kopen is morgen alweer ‘oud’. Toch was er een tijd dat de gsm nog uitgevonden moest worden.

GSM in vele varianten

Inmiddels zijn mobiele telefoons in alle soorten en maten te verkrijgen. Ook UnitedConsumers heeft een groot aanbod van de beste modellen. Elke maand vindt u de beste gsm aanbiedingen.

Goedkope GSM-abonnementen

 

De eerste telefoon: 1860

In 1860 slaagde de Duitse natuurkundeleraar Philipp Reis er voor het eerst in een mondelinge boodschap over een afstand over te brengen. Dit deed hij met een houten apparaat dat een opnemer en een weergever had, zij waren weer verbonden door twee draden. Hij noemde het apparaat de Telephon. Helaas waren zijn toestellen niet bepaald makkelijk in gebruik en brak hij niet door.

De Italiaan Antonia Meucci lukte het in 1871 om een telefoonverbinding tot stand te brengen. Hij kreeg alleen niet genoeg geld bij elkaar voor het patent. Dat zorgde ervoor dat we nu Alexander Graham Bell kennen als de uitvinder van de telefoon. Hij vroeg op 14 februari 1876 patent aan en verbond zijn naam aan wat wij nu een telefoon noemen.

De eerste mobiele telefoon: 1973

1973. Joel Engel, elektrotechnicus bij AT&T en in de race om de eerste mobiele telefoon te creëren, krijgt een telefoontje. “Joel, ik bel je met een echte mobiele telefoon. Een draagbare handheld telefoon.” Het was de uitvinder Martin Cooper van Motorola. Hem was het gelukt het allereerste werkende prototype van een mobiele telefoon te ontwikkelen.

De prijs lag erg hoog: omgerekend zou de telefoon nu ongeveer 6500 euro kosten. En het model was erg groot en woog meer dan een kilo. Maar het was het begin van een revolutie. Tien jaar later kwam de eerste mobiele telefoon voor consumenten op de markt: de Motorola DynaTAC 8000X.

 

De mobiele telefoons die ontwikkeld werden, hadden allemaal een ander systeem. Er was een standaard nodig om de compatibiliteit tussen deze systemen te verbeteren. Een digitaal systeem waar alle gsm’s op konden werken. Daartoe werd in 1982 de Groupe Spécial Mobile opgericht: GSM.

Ontwikkeling gsm in 20 jaar

Sinds begin jaren ’90 is het gsm gebruik sterk gestegen. In Nederland werden in 1994 de eerste telefoonnetwerken door PTT Telecom (later KPN) en Libertel (later Vodafone) uitgerold. Maar pas eind jaren ’90 werd de gsm ook voor consumenten toegankelijk met aantrekkelijkere tarieven. Vanaf toen ging het snel. Nu heeft heel Nederland mobiele dekking.

  • Eind jaren ’90 verscheen de Nokia 3210.
  • Begin 2000 werd de Nokia 3310 razend populair.
  • In 2000 kwam de eerste mobiele telefoon met camera uit.
  • In 2002 kwamen de eerste telefoons met snel mobiel internet uit.
  • In 2007 kwam de iPhone 2G uit, de eerste smartphone van Apple.
  • Begin 2010 volgde ook Google met een eigen Android smartphone.

De eerste smartphone ter wereld

Dacht u dat de Blackberry en iPhone de eerste smartphones waren? Het waren slechts verbeteraars van hun voorgangers. In 1992 kwam in Amerika namelijk de eerste smartphone ter wereld uit, de IBM Simon. Het was de eerste smartphone met een touchscreen, fax en semafoon. In Nederland is deze smartphone nooit verschenen. Omdat het toestel te vernieuwend was voor die tijd, was het geen succes.

In 1996 bracht Nokia een smartphone voor consumenten op de markt, de Nokia 9000 Communicator. In het begin zagen we vooral zakenmannen met deze smartphone lopen. Toen de Communicator in de film The Saint werd gebruikt, werd deze smartphone pas echt populair. De Communicator serie was met zijn internettoegang zeer innovatief. Maar toen kwam Blackberry om de hoek kijken.

Smartphone in meerdere smaken

Zonder de FBI en het populaire ‘pingen’ (gratis berichten versturen met de mobiele telefoon) was Blackberry nooit zo’n groot merk geworden. Alle agenten kregen een gratis Blackberry van hun manager. Doordat deze smartphone in beeld kwam, werd de Blackberry zeer populair. Na een tijdje kwam Nokia terug op de markt met de E series smartphones. Met het degelijke en stevige ontwerp stootte het Blackberry van de troon.

Apple veranderde de smartphone markt totaal. In 2007 kwam de eerste iPhone uit. Mobiel internet was niet alleen voor zakenmannen een gegeven, maar ook voor de gewone consument. Sindsdien vormt toegang tot mobiel internet de basis van iedere smartphone. En zijn Samsung, Sony, LG en Huawei geduchte concurrenten.

Smartphone gratis bij een abonnement

De huidige smartphones krijgt u bij UC vaak gratis bij een gsm abonnement. Koopt u het toestel liever los? Ook voor goedkope sim only abonnementen bent u bij UnitedConsumers aan het juiste adres. Bekijk de beste aanbiedingen van deze maand.