Waar bent u naar op zoek?

iPhone XS review: onze ervaringen met de iPhone XS

De iPhone XS is al enige tijd op de markt, maar dat betekent niet dat het toestel achterhaald is. Twijfelt u of een iPhone XS de juiste keuze voor u is? Dan helpt het u zeker om deze iPhone XS review te lezen. Want wat maakt de iPhone XS nou zo'n goed toestel? Wij testten de iPhone XS en delen graag onze ervaringen met de iPhone XS!

Samenvatting iPhone XS review

De iPhone XS is een toestel met ijzersterke hardware, een prima set camera's en een bijna randloos beeldscherm. Face ID werkt wat ons betreft superfijn, want zo hoeft u nooit meer een wachtwoord te onthouden. Toch had het zoomen met de camera's wat ons betreft beter gekund en vinden wij het ontbreken van de 3,5mm-poort en de lader bij de nieuwste Apple toestellen jammer.

Toch is én blijft de iPhone XS een prachtig high-end toestel. In deze iPhone XS review leest u onze ervaringen.

stersterstersterleeg

Pluspunten Minpunten
 
Draadloos en snel opladen 
 
Trage lader meegeleverd
 
Beeldscherm van rand tot rand 
 
Geen 3,5mm-poort aanwezig
 
Razendsnelle en krachtige A12-chip
 
Optisch zoomen is van mindere kwaliteit

 

Voorganger

Van iPhone 8 naar iPhone XS

Apple heeft besloten om de iPhone 9 over te slaan, daarom maken wij in deze iPhone XS review een vergelijking voor u tussen de iPhone 8 en de iPhone XS. Want wat is er nou verbeterd ten opzichte van de voorganger?

Niet alleen zien de toestellen er anders uit, er zit ook nog eens een groot verschil tussen de specificaties. Dit zijn de verbeteringen van de iPhone XS:

  • Ijzersterk glazen design
  • Van Touch ID naar Face ID
  • Edge-to-edge beeldscherm
  • 5,8 inch beeldscherm met OLED-technologie
  • Dubbele 12 megapixel camera aan de achterzijde
  • Razendsnelle A12 Bionic chip met 4GB werkgeheugen
  • Zuinigere accu met een grotere accucapaciteit van 2.716 mAh

 

Formaat

Het design 

Persoonlijk zijn wij fan van het design van de iPhone XS. Het toestel lijkt qua uiterlijk op zijn voorganger de iPhone X en daar is niets mis mee! Het flinterdunne randje is een mooie verbetering tegenover oudere modellen, waar een vrij brede rand aanwezig was. De iPhone XS heeft een kleine notch aan de bovenkant, maar wij vinden dit verder niet storend. Wist u dat u de iPhone XS kunt herkennen aan het extra antennelijntje aan de onderkant? 

De iPhone XS heeft een bijzonder mooie look met een glazen achterkant. De iPhone XS ligt echter toch iets zwaarder in de hand. Voor sommigen is een zwaarder toestel misschien niet fijn, maar naar onze mening voelt het alsof we echt kwaliteit in de hand hebben.

Het design van vergelijkbare iPhones

iPhone 8 iPhone X
vraagteken vraagteken
Scherm:
4,7 inch LCD
Scherm:
5,8 inch OLED
Behuizing:
Glas
Behuizing:
Glas en roestvrijstaal
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
138,4 mm x 67,3 mm x 7,3 mm
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
143,6 mm x 70,9 mm x 7,7 mm
Gewicht:
174 gram
Gewicht:
174 gram
iPhone XR iPhone XS
vraagteken vraagteken
Scherm:
6,1 inch LCD
Scherm:
5,8 inch OLED
Behuizing:
Glas en aluminium
Behuizing:
Glas
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
150,9 mm x 75,7 mm x 8,3 mm
Afmetingen:
Lengte x breedte x dikte
143,6 mm x 70,9 mm x 7,7 mm
Gewicht:
194 gram
Gewicht:
177 gram

 

Camera

De camera’s

De iPhone XS heeft een dubbele 12 megapixel camera aan de achterkant die wat uitpuilt. Voor sommige mensen is dit misschien een ergernis, maar met een hoesje eromheen is er eigenlijk niets meer van te merken.

Hoewel u prima foto's kunt maken met de iPhone XS, vallen de camera's niet meer onder de beste camera's op de markt. Er zijn namelijk genoeg concurrenten die de camera's van iPhone inmiddels hebben ingehaald. Denk hierbij aan de triple- of quadcamera's van merken als Huawei en Samsung

Een ander nadeel aan het toestel zijn de zoomopties. De dubbele camera's hebben een optie tot 2 keer optische zoom en 10 keer digitale zoom. De optische zoom biedt kwalitatief gezien redelijke foto's, maar met de digitale zoom worden foto's al snel erg onscherp. 

iPhone XS ervaringen met portretmodus 

Een pluspunt van de iPhone XS is dat de portretmodus toegankelijk is via zowel de selfiecamera als de camera's aan de achterkant. Met de portretmodus maakt u de professioneelste foto's van familie of vrienden met een vervaagde achtergrond. En nog beter: met portretmodus kunt u nu ook mooie kiekjes maken van uw hond of kat. Dat kon met eerdere modellen niet.

Een pluspunt: de Smart HDR-functie

We hebben het geprobeerd, maar met de Smart HDR-functie is het haast onmogelijk om een slechte foto te maken. Deze functie zorgt ervoor dat de iPhone met één druk op de knop meerdere foto's tegelijkertijd maakt. Vervolgens kiest de Smart HDR-functie automatisch de beste aspecten van de genomen foto's uit en vormt deze samen tot één perfecte foto! Dit proces gebeurt vanzelf. Een makkie, dus!

De camera's van vergelijkbare iPhones

iPhone 8 iPhone X

Achter:
12 megapixel
 

Voor:
7 megapixel

Achter:
12 megapixel
12 megapixel

Voor:
7 megapixel

iPhone XR iPhone XS

Achter:
12 megapixel
 

Voor:
7 megapixel

Achter:
12 megapixel
12 megapixel

Voor:
7 megapixel


 

Accu

De accu

Dankzij de energiezuinige A12-chip gaat de accu van de iPhone XS - met een accucapaciteit van 2.658 mAh - redelijk lang mee. Maar bij intensief gebruik, merken wij dat we de batterij toch wel na een dag aan de oplader moet leggen. Het toestel ondersteunt snelladen, maar het meegeleverde accessoire biedt hier geen mogelijkheid toe. Erg jammer dus. Wilt u graag snel opladen? Dan zult u hier zelf een aparte oplader voor moeten aanschaffen. Wat betreft de prijs hadden wij dit graag anders gezien. Voordeel is wel dat de iPhone XS draadloos opladen (draadloze opladers met QI-keurmerk) ondersteunt

De accu van vergelijkbare iPhones

iPhone 8 iPhone X
Accucapaciteit
1.821 mAh
Accucapaciteit
2.716 mAh
Browsen
10 uur 25 minuten
Browsen
9 uur 26 minuten
Video kijken
8 uur 43 minuten
Video kijken
12 uur 28 minuten
Laadtijd
2 uur 12 minuten
Laadtijd
3 uur 4 minuten
iPhone XR iPhone XS
Accucapaciteit
2.942 mAh
Accucapaciteit
2.658 mAh
Browsen
12 uur 57 minuten
Browsen
8 uur 50 minuten
Video kijken
15 uur 5 minuten
Video kijken
13 uur 40 minuten
Laadtijd
3 uur 12 minuten
Laadtijd
3 uur 4 minuten
Bron: tweakers

 

Processor

Hard- en software 

De iPhone XS is voorzien van een A12 Bionic chip waar 'u' tegen gezegd mag worden. Maar bij normaal gebruik is er niet veel verschil te merken met de A11 Chip van de iPhone X - die al heel goed was. Voor de A12 Bionic chip is het draaien van de zwaarste apps een eitje. Wilt u graag video's of RAW-foto's bewerken? Geen probleem. Qua snelheid kent deze chip geen concurrentie, en daarom zijn wij er erg over te spreken. 

Face ID is een fijne feature

Voor wie overstapt van de iPhone 8 naar een iPhone XS is het misschien even wennen. De iPhone XS heeft namelijk Face ID in plaats van Touch ID. Face ID is snel, makkelijk, betrouwbaar en secuur. Wij hebben het geprobeerd toen we net wakker waren, een bril droegen of met het dragen van een pet. Het maakt voor de iPhone XS niets uit! Face ID herkent ons iedere keer weer. Wat ook top is, is dat de inhoud van een melding of appje pas zichtbaar wordt zodra u uw gezicht voor het beeldscherm houdt. Die nieuwsgierige tante naast u kan dus niet meer zomaar meelezen.

iPhone XS ervaringen met geluid

Apple introduceerde met de komst van de iPhone XS en XR verbeterde stereospeakers, én dat belooft wat! Onderaan de telefoon ziet u meerdere speakergaatjes en die zorgen - samen met de speaker in de notch - voor een uitstekende geluidskwaliteit. Waar wij erg blij van worden, is dat het geluid niet alleen goed, maar ook breder klinkt. Bij het kijken van films en series - in landschapsweergave, dus horizontaal - is een betere scheiding te horen tussen het geluid van rechts en links. Het geluid van de XS is dus echt een pluspunt!

Gamen als een pro

Met de iPhone XS kunt u - dankzij de snelle snelle A12 Bionic chip - prima zware games spelen. Wat wij nou echt mooi vinden, is dat het haarscherpe 5,8 inch edge-to-edge OLED-scherm ervoor zorgt dat we helemaal in de game opgaan! Maar, wanneer u op zoek bent naar een smartphone met speciale functies voor een optimale game-ervaring, dan zijn er wellicht betere opties op de markt te vinden.

Hardware van vergelijkbare iPhones

iPhone 8 iPhone X
Beveiliging
Touch ID
Beveiliging
Face ID
Processor
Apple A11 Chip met 6 kernen
Processor
Apple A11 Chip met 6 kernen
Werkgeheugen
2GB
Werkgeheugen
3GB
iPhone XR iPhone XS
Beveiliging
Face ID
Beveiliging
Face ID
Processor
Apple  A12 Bionic chip met 6 kernen
Processor
Apple  A12 Bionic chip met 6 kernen
Werkgeheugen
3GB
Werkgeheugen
4GB

 

Conclusie

Conclusie ervaringen met de iPhone XS

Door onze ervaringen met de iPhone XS kunnen wij concluderen dat het een smartphone van topkwaliteit is. Met de iPhone XS kunt gamen als een pro, ook is Face ID een fijne feature en heeft het toestel goede hardware. Er zijn talloze verbeteringen op te noemen ten opzichte van zijn voorganger. Is de iPhone XS het juiste toestel voor u of kunt u beter kijken naar een alternatief? 

Koop de iPhone XS als...

Heeft u nog een iPhone 7 of 8? Dan is het zeker de moeite waard om over te stappen naar de iPhone XS! Face ID is superhandig en ook geniet u van een sterkere chip, een betere accu en een prachtig scherm. Zeker voor de echte Apple-fans die liever niet het geld willen neerleggen voor de nieuwere iPhone 12-lijn, is de iPhone XS een uitstekende keuze. 

iPhone XS kopen

Kijk naar alternatieven als...

Heeft u momenteel de iPhone X? Dan is het in principe niet de moeite waard om de iPhone XS te kopen. Ook als u op zoek bent naar een grotere accucapaciteit of de allerbeste camera's, kunt u beter kijken voor een alternatief toestel. Wij hebben een ruim aanbod van de beste toestellen van de grootste merken. Bij ons vindt u daarom altijd een toestel dat bij u past!

Alternatieven bekijken

Tip: Vindt u een nieuwe iPhone XS te duur? Kijk dan eens naar de iPhone XS als refurbished toestel; net zo goed, maar dan goedkoper en beter voor het milieu.


iPhone X, XR of XS?

Bent u benieuwd naar de verschillen tussen de iPhone X en de vergelijkbare toestellen: de iPhone XR en XS? Wij hebben de toestellen voor u vergeleken. Zo weet u direct welk toestel het beste bij uw persoonlijke situatie past!

iPhone X, XR en XS


Reviews van vergelijkbare toestellen


 

Review homepage

Terug naar boven