Roaming: Dit kost internetten in het buitenland

Vanaf 15 juni 2017 zijn binnen de hele EU de roamingkosten afgeschaft. Gaat u op vakantie, dan gelden in heel Europa gewoon de tarieven van uw eigen, huidige abonnement. Maar let op: er zijn een aantal uitzonderingen en wanneer u buiten Europa reist gelden de regels niet.

 

Prijzenkaart

De tarieven voor buitenbundel-gebruik lopen erg uiteen en verschillen per land en per provider. Bij welke provider is het het goedkoopst om buiten uw bundel te gaan? UnitedConsumers, in het UC, verzamelde de prijzen van zeven providers voor u en zette ze op een rij. Zo weet u altijd of u de beste deal heeft. Goed voor elkaar.

Onverwachts een hoge rekening

U kent de horrorverhalen vast. Een kennis is op vakantie geweest en bij thuiskomst wacht er een rekening van honderden euro’s. Ondanks dat er nu een maximum tarief is dat u buiten uw bundel kunt gaan, is het nog steeds vervelend wanneer een rekening onverwachts hoger uitvalt.

Anders dan u misschien denkt wordt dit niet veroorzaakt door teveel bellen of sms’en. Nee, roaming is het probleem. Bij roaming maakt u gebruik van mobiel internet op een buitenlands netwerk. Uw eigen provider betaalt hiervoor een vergoeding aan de buitenlandse aanbieder en die vergoeding wordt weer aan u doorgerekend. Apps en widgets zoeken continu verbinding met internet, dus ook al gebruikt u uw toestel niet actief, er worden nog steeds kosten gemaakt.

Nieuwe regels voor roaming

Maar vanaf 15 juni gaat het veranderen. Omdat burgers jaarlijks miljarden betalen aan telefoonkosten in het buitenland stelt de Europese Unie een maximum aan de kosten van roaming. En providers moeten hun klanten waarschuwen dat ze meer betalen als ze bellen in het buitenland. Let op: wanneer u van Nederland naar andere EU-landen belt mag er nog wel meer geld worden gevraagd. Sommige providers maken daarop een uitzondering, bij Vodafone Red en Black zijn een aantal belminuten vanuit Nederland naar EU-landen inbegrepen.

Dit wil niet zeggen dat u nu gewoon de grens over kunt gaan om in Duitsland een goedkoop abonnement af te sluiten. Er geldt namelijk een zogenaamde ‘fair-use-policy’. Wanneer u een langere tijd in een ander EU-land wilt roamen moet er een ‘stabiele’ band zijn met dat land. Buitenlandse studenten, grenswerkers of expats komen hiervoor in aanmerking. Gebruikers die hun telefoon meer in het buitenland gebruiken dan in hun eigen land, kan maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan een cent per MB worden berekend. Providers moeten daar wel voor waarschuwen.

 

In deze landen kunt u roamen binnen uw huidige bundel

België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Liechenstein, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Guadeloupe (Frankrijk), Martinique (Frankrijk), Frans Guyana (Frankrijk), Réunion (Frankrijk), Mayotte (Frankrijk), Saint Martin (Frankrijk), Azoren (Portugal), Madeira (Portugal), Canarische eilanden (Spanje) en Gibraltar (Groot-Brittannië).

Bij een aantal providers zitten extra landen in het pakket. Check daarom altijd voor u op vakantie gaat de tarieven van uw provider. Bekijk de tarieven van Ben, KPN, Tele2, T-Mobile, Telfort, Vodafone en Youfone

Uitzonderingen

Ook landen die officieel niet bij de EU horen, doen mee aan de nieuwe regels. In Noorwegen, IJsland en Liechenstein maakt u ook gewoon gebruik van uw eigen bundel. Liechtenstein doet wel pas iets later mee. Zwitserland en Turkije zijn geen lid van de EU en vallen niet onder de regels. Sommige providers maken wel een uitzondering voor Zwitserland, kijk daarvoor in het kaartje. Ook mini-landjes als Andorra, Monaco en Vaticaanstad vallen niet binnen de EU, maar bij sommige providers wel binnen de bundel. Kijk dat daarom voor u op reis gaat goed na.

Wanneer u buiten Europa reist

Reist u buiten Europa, dan betaalt u gewoon roamingkosten. Die kosten lopen erg uiteen per provider en kunnen hoog uitvallen. Wanneer u buiten Europa reist, is het dan ook verstandig om de roaming uit te zetten. Moet u toch even uw e-mail checken? Zorg dan dat u niet voor verrassingen komt te staan. Providers mogen maximaal € 60,50 aan data rekenen, maar met dat geld kunt u vast veel leukere dingen doen.

Een van de opties is het afsluiten van een internetbundel. Verschillende providers bieden er een aan. Wanneer u een bundel afsluit is het belangrijk om uw gebruik binnen de bundel te houden. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

  • Ga pas het internet op als uw buitenlandbundel is ingegaan.
  • Wilt u grote bestanden downloaden? Maak dan gebruik van WiFi.
  • Maak gebruik van mobiele websites, desktopsites vragen meer MB.
  • Schakel pushberichten van bijvoorbeeld nieuwssites, Facebook en Twitter uit.
  • Zet uw apps op de achtergrond uit. Ze blijven namelijk verversen en dat kost data.

Maar hoeveel MB verbruikt u nou precies? Het bekijken van een YouTubefilmpje kost bijvoorbeeld veel meer MB dan het versturen van een Whatsappbericht.

Dit kunt u met 100 MB

Dit kunt u met 500 MB

Dit kunt u met 1000 MB

50 Whatsappjes met foto sturen of 10.000 tekstberichtjes verzenden. 250 Whatsappjes met foto sturen of 50.000 tekstberichtjes verzenden. 500 Whatsappjes met foto sturen of 100.000 tekstberichtjes verzenden.
200 keer uw Facebooktijdlijn bekijken of 150 vakantiefoto’s uploaden. 1000 keer uw Facebooktijdlijn bekijken of 700 vakantiefoto’s uploaden. 2000 keer uw Facebooktijdlijn bekijken of 1500 vakantiefoto’s uploaden.
15 minuten lang filmpjes bekijken op YouTube. 1,5 uur lang filmpjes bekijken op YouTube. 3 uur lang filmpjes bekijken op YouTube.
2 uur lang liedjes streamen op Spotify. 10 uur lang liedjes streamen op Spotify.

20 uur lang liedjes streamen op Spotify.

Voordeelbundels

Veel providers bieden een internetbundel aan. Voor een vast bedrag krijgt u een aantal MB's. Gaat u buiten uw bundel, dan gelden de tarieven in bovenstaande kaart*.

Ben Ben heeft geen buitenlandbundels.
KPN

KPN biedt twee soorten voordeelbundels. Deze zijn makkelijk te activeren via de MijnKPN app of via de SMS.

Voordeellanden buiten de EU:

100 MB/min/sms voor € 9,99

500 MB/min/sms voor € 39,99

Overige landen buiten de EU:

25 MB voor € 14,99

100 MB voor € 54,99

Tele2

Tele2 biedt per land databundels aan. Wanneer u de grens overgaat krijgt u een sms met de aanbiedingen en instructies.

Telfort

Telfort heeft alleen buitenlandbundels voor prepaid gebruikers, zij kunnen niet per MB betalen. Met een abonnement betaalt u per MB.

Internet Dagbundel EU: 50 MB voor € 2,50

Internet Weekbundel EU: 100 MB voor € 5,00

Internet Dagbundel Wereld: 4 MB voor € 5,00

Internet Weekbundel Wereld: 10 MB voor € 10,00

T-Mobile Via Trafel & Surf. De prijzen variëren van € 1,95 tot € 39,99.
Vodafone

Vodafone biedt twee bundels aan, afhankelijk van uw gebruik.

Alles in 1 Wereld: 30 MB, belminuten en sms'jes voor € 5,00

Alles in 1 Wereld XL: 100 MB, belminuten en sms'jes voor € 8,50

Youfone Youfone biedt geen databundels aan.

* Bij Vodafone betaalt u bij de Internet op Reis Dagbundel Wereld € 1,- per MB wanneer de 30 MB in de bundel op is.