Simkaart: onmisbaar onderdeel van uw mobiele telefoon

Een simkaart is een klein kaartje met een chip die u in uw mobiele telefoon plaatst. Hierdoor is uw telefoon gekoppeld aan een telefoon provider. Ook uw telefoonnummer is aan de simkaart gekoppeld. Zo bent u altijd bereikbaar. Lees meer over mobiele telefonie.

Pincode van uw simkaart

Als u een nieuw abonnement aanvraagt, krijgt u meestal een nieuwe simkaart. De simkaart wordt geleverd met een standaard pincode. Voor een veilig gebruik raden we u aan om deze pincode te wijzigen. KPN, Vodafone en Telfort leveren uw simkaart met de standaard pincode ‘0000’. T-Mobile en Youfone hanteren geen standaard pincode, maar leveren een code met de simkaart mee.

Heeft u drie keer de verkeerde pincode ingevoerd, dan wordt uw simkaart geblokkeerd. Met behulp van de pukcode kunt u deze blokkade opheffen.

Werking van de simkaart

De Subscriber Identity Module (SIM) fungeert als een soort sleutel van het mobiele netwerk waar uw (prepaid) abonnement loopt. Elke simkaart heeft een uniek IMSI nummer. Dit nummer is in het mobiele netwerk gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens en de diensten waar u gebruik van kunt maken.

Stel dat u een telefoon abonnement heeft bij Vodafone. Het IMSI nummer dat op uw simkaart staat, is opgeslagen in de grote database van Vodafone. Op het moment dat iemand u belt, wordt uw mobiele nummer vergeleken met alle IMSI nummers in deze database. Zodra het bijbehorende IMSI nummer is gevonden, roept Vodafone de mobiele telefoon op waarin de simkaart met hetzelfde IMSI nummer zit. Uw telefoon.

Informatie in uw simkaart

Elke simkaart is gekoppeld aan een mobiele provider. Daardoor is het mogelijk de simkaart in een andere mobiele telefoon te doen. Een simkaart bevat een klein geheugen waar u sms-berichten en uw telefoonboek in kunt opslaan. Op het moment dat u de simkaart in een ander toestel plaatst, verhuizen de sms-berichten en het telefoonboek mee. Zo heeft u altijd al uw contacten bij de hand.

Soorten simkaarten

Vroeger ging er een simkaart ter grootte van een creditcard in een gsm. Toen de mobiele telefoons kleiner werden, krompen de simkaarten mee. We kennen nu drie soorten simkaarten:

De mini-simkaart is de meest gebruikte simkaart in mobiele telefoons. Het vormt een rechthoekje met een hoek eruit. De Micro-simkaart is ongeveer de helft kleiner dan de mini-simkaart. Deze kaart is vooral geschikt voor smartphones. De nieuwste simkaart is de nano-simkaart.