Draadloos opladen: wat is het en hoe werkt het?

Het draadloos opladen van een smartphone. Waarschijnlijk heeft u er wel eens van gehoord. Maar wat is dat nu eigenlijk? Hoe werkt het? En wat zijn de voor- en nadelen van draadloos opladen?

GSM abonnement afsluiten

Wat is draadloos opladen en hoe werkt het?
Draadloos opladen is een manier om uw mobiele telefoon op te laden zonder dat deze direct verbonden is met een bedrade oplader en het stopcontact. Het enige dat u hoeft te doen, is uw mobiele telefoon op een oplaadstation te leggen. Dit oplaadstation is wél met een kabel en het stopcontact verbonden.

 

Draadloos opladen werkt met twee spoelen. Een spoel is gemonteerd in de mobiele telefoon en de andere in de oplader. Als de smartphone op de oplader wordt gelegd, ontstaat er een elektromagnetisch veld. Hierdoor wordt het stroomcircuit gesloten en dat zorgt voor het opladen van uw telefoon.

De voor- en nadelen van draadloos opladen
Het grootste voordeel van draadloos opladen, is dat er geen draad nodig is tussen het toestel en het oplaadstation. Daar komt bij dat de USB aansluiting van de smartphone minder wordt gebruikt. Dit vermindert slijtage.

Een klein nadeel van draadloos opladen, is dat het minder snel gaat dan het ‘normale’ opladen. Er is ook nog geen universele draadloze oplader op de markt. Daardoor kan het voorkomen dat u uw smartphone niet kan opladen met het oplaadstation van iemand anders.

Op dit moment kunnen nog niet alle telefoons draadloos opladen. Alleen telefoons met ingebouwde Qi technologie zijn hiervoor geschikt. Bij modellen als de Samsung Galaxy S6, de Samsung Galaxy S6 Edge en de LG G3 is dit wel al mogelijk.

Wat kan er nog meer draadloos worden opgeladen?
Naast het opladen van uw mobiele telefoon kunnen er nog veel meer apparaten draadloos worden opgeladen. De elektrische tandenborstel is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast gebruiken automerken als Toyota en General Motors het draadloos opladen voor sommige elektrische auto’s.

Bij UnitedConsumers, in het kort UC, schrijven we vaak over tips, trends en ontwikkelingen rondom mobiel bellen. Bekijk ook eens de artikelen hieronder:

Lees ook:

Evolutie van de smartphone
Tips smartphone gestolen
Smartphone vergelijken
Bellen met Whatsapp
Android game apps
Play Store