Jailbreaken van Apple producten

Het jailbreaken van producten van Apple is nog altijd razend populair. Het is een optie voor mensen die meer uit hun iPhone, iPod Touch, iPad of AppleTV willen halen. Het uitvoeren van een jailbreak op een Apple product of mobiele telefoon betekent dat u de beveiliging van Apple doorbreekt, waardoor het mogelijk is om software buiten de App Store van Apple te installeren.

Als een Apple apparaat gejailbreakt wordt, krijgt het apparaat toegang tot  Cydia. Dit is een alternatieve app store voor applicaties en tweaks (updates). Dit zijn vaak apps die niet voldoen aan de voorwaarden die Apple hanteert of die dieper ingaan op het systeem van Apple. Veel mensen denken dat een jailbreak hetzelfde is als het unlocken van een iPhone, waarbij je de simlock verwijdert op de iPhone om deze te kunnen gebruiken bij elke provider. Dit is dus niet het geval. Daarnaast zijn alle iPhones die in Nederland en België verkocht worden simlockvrij.

Voordelen jailbreaken Apple
Er zijn een aantal voordelen van het jailbreaken te benoemen. Een jailbreak zorgt er voor dat je applicaties kunt downloaden die volgens Apple niet zijn toegestaan. En als je Google Chrome als standaardbrosser in wilt stellen, is dit alleen mogelijk met een jailbreak.

Apple brengt maar een keer per jaar een nieuwe versie van iOS uit en in de tussentijd worden er maar weinig nieuwe functies toegevoegd. Met een jailbreak is het altijd mogelijk om nieuwe tweaks te installeren of je smartphone of Apple product.

Apple heeft graag de leidende hand en bepaalt graag wat goed voor ons is en wat niet. Daarom legt Apple ook allerlei beperkingen op, toegang tot het bestandssysteem zoals op je desktop bijvoorbeeld en een geanimeerde wallpaper. Een jailbreak zorgt voor meer vrijheid in je toestel en maakt dat het eerdergenoemde wel mogelijk is.

Nadelen jailbreaken Apple
Er kleven ook een aantal nadelen aan het jailbreaken van uw Apple product. Als u uw iDevice jailbreakt en opstuurt naar Apple en Apple merkt dat het apparaat gejailbreakt is, vervalt de garantie. Daarnaast is het zo dat, indien Apple met een nieuwe iOS update komt, u vaak wat langer moet wachten voordat een van de jailbreakteams ‘groen licht’ geeft en u de update ook kunt installeren.

Het jailbreaken levert u ook extra werk op en het is bovendien nogal rommelig. Cydia, de appwinkel voor jailbreakers, is minder gebruiksvriendelijk dan de App Store. De apps zelf zien er ook wat minder gelikt uit, al hebben ze wel nuttige functies.