Smartphone gestolen: wat nu?

De smartphone is voor veel mensen een onmisbaar apparaat. En een uitstekend middel om contact te onderhouden met familie, vrienden en zakelijke contacten. Foto’s uitwisselen, e-mails beantwoorden, Whatsappen en de nieuwste updates op Facebook bekijken. Maar waar zouden we zijn zonder de smartphone? Weet u wat u moet doen als uw mobiele telefoon gestolen is? 

Blokkeer uw mobiele telefoon
Als uw GSM is gestolen, is het raadzaam om het toestel onbruikbaar te maken. Dit doet u door uw mobiele telefoon te blokkeren. Op deze manier kunnen de dieven de fabrieksinstellingen niet terugzetten en voorkomt u dat er persoonlijke informatie vrijkomt.

Android telefoon blokkeren
Als u uw Android telefoon wilt blokkeren, gaat u als volgt te werk:
Ga in het applicatieoverzicht naar de app ‘Google instellingen’. Selecteer Android apparaatbeheer of beveiliging. Vervolgens vinkt u ‘vergrendelen en wissen op afstand toestaan’ aan.

Apple iPhone blokkeren
Als u uw Apple iPhone telefoon wilt blokkeren, gaat u als volgt te werk:
Ga naar instellingen. In de optie iCloud vinkt u de functie ‘zoek mijn iPhone’ aan.

Windows Phone blokkeren
Als u uw Windows Phone wilt blokkeren, gaat u als volgt te werk:
Ga naar instellingen. Onder het tabblad ‘systeem’ kiest u voor ‘telefoon zoeken’. Schakel de volgende opties in: ‘altijd pushmeldingen’ en ‘de locatie van mijn telefoon opslaan’.

Blokkeer uw simkaart
Als u er achter komt dat uw mobiele telefoon gestolen is, bel dan zo snel mogelijk uw provider. Zij kunnen uw simkaart blokkeren. Zo voorkomt u dat er hoge kosten worden gemaakt doordat dieven met uw telefoon bellen.

Doe aangifte en licht uw verzekering in
Doe altijd aangifte bij de politie als uw mobiele telefoon gestolen is. Dit kan zowel online, telefonisch als op het politiebureau zelf.  Zorg er wel voor dat u uw IMEI nummer bij de hand heeft.

Nadat u aangifte heeft gedaan, kunt u de verzekering inlichten. Mits u een smartphoneverzekering tegen diefstal heeft afgesloten.