Goedkoop bellen? De tarieven

Natuurlijk willen we allemaal zo goedkoop mogelijk bellen. In Nederland zijn echter geen afspraken gemaakt over maximum tarieven. Mobiele providers mogen zelf kiezen welke prijzen ze hanteren voor mobiele telefonie. Voorwaarde is dan wel dat ze de prijzen tonen op hun website.

Goedkope abonnementen >>

Altijd inzicht in de tarieven van mobiel bellen

Mobiele providers zijn volgens de wet verplicht om de prijzen voor mobiel bellen, sms’en en mobiel internet kenbaar te maken. Dat kan op internet. Bijna iedereen heeft immers internettoegang. Bent u klant? Dan hoeft u niet zelf op zoek, maar wordt u door de provider tijdig op de hoogte gebracht van wijzigingen in het contract.

Binnen Nederland zijn geen afspraken gemaakt over de hoogte van de tarieven voor mobiel bellen. Er gelden dan ook geen maximumprijzen. Nu hoeft u niet bang te zijn voor torenhoge telefoonrekeningen. Er is namelijk een ware concurrentiestrijd gaande tussen de telefoon aanbieders. En de Nederlandse overheid houdt ook een oogje in het zeil. Zo moet u als klant altijd uit concurrerende tarieven bij verschillende telefoon providers kunnen kiezen.

Extra kosten bovenop uw abonnement

De overheid heeft met alle telefoon providers afspraken gemaakt over de kosten van 0900-nummers en mobiel bellen in het buitenland.

Bellen naar 0900-nummers

De kosten van bellen met 0900-nummers komen bovenop uw normale belkosten. Mobiele providers hebben hier dan ook geen invloed op. En de kosten kunnen flink oplopen. Er wordt dan ook veel geklaagd over 0900-nummers. Maar dat gaat veranderen. Vanaf 2017 belt u alleen nog met uw normale tarief.

Mobiel bellen binnen de Europese Unie

Voor mobiel bellen binnen de EU zijn duidelijke afspraken gemaakt. Hier gelden wel maximumprijzen. Mobiele providers dienen zich hieraan te houden. In 2013 en 2014 werden de prijzen al verlaagd. Vanaf 15 juni 2017 mogen providers elkaar geen hoge tarieven meer rekenen voor het gebruik van elkaars netwerk. Dit houdt in dat u in de gehele EU gewoon kunt bellen, sms'en en internetten vanuit uw eigen abonnementsbundel.

Mobiel bellen buiten de Europese Unie

Buiten de EU zijn mobiel bellen en roamen minder aantrekkelijk. Om de kosten te beperken kunt u beter een prepaid kaart in het land van bestemming aanschaffen. Of, als u er langere tijd verblijft, daar een abonnement afsluiten. Daarnaast kunt u op vakantie een databundel aanschaffen of per MB betalen. Maar let op: één MB is zo op en kost vaak een paar euro. Wilt u weten wat u voor een MB betaalt?