Mobiel bellen in het buitenland

Voor mobiel bellen in het buitenland gelden andere tarieven dan in Nederland. De kosten voor mobiel bellen in het buitenland betaalt u dan ook bovenop uw abonnement of belbundel. En dit bedrag kan snel oplopen. Gelukkig zijn er binnen de Europese Unie afspraken gemaakt over mobiele belkosten.

Goedkope abonnementen >>
 

Mobiel bellen binnen de Europese Unie: roaming

Ping! Dat is het geluid dat u hoort zodra u de grens overgaat. Uw mobiele telefoon heeft een bericht ontvangen van een buitenlandse mobiele provider. Hierin leest u wat de kosten zijn van mobiele telefoongebruik in dat land. Dit wordt roaming genoemd: u belt over het netwerk van een buitenlandse provider. Door een Europese wet zijn telefoonaanbieders verplicht om u inzage te geven in de telefoonkosten. U kunt ook een aparte buitenlandbundel aanschaffen bij uw eigen mobiele provider. U belt dan met korting.

Maximumprijzen voor mobiel bellen

Om consumenten te beschermen heeft de Europese Unie regels opgesteld voor de maximumprijzen die mobiele providers mogen vragen. Als u dus in het buitenland bent, krijgt u te maken met de volgende maximale tarieven voor bellen, sms’en en mobiel internet:

  Zomer 2011 Zomer 2012 Zomer 2013 Zomer 2014
Uitgaande gesprekken € 0,42 € 0,35 € 0,29 € 0,23
Inkomende gesprekken € 0,13 € 0,10 € 0,08 € 0,06
Sms-berichten verzenden € 0,13 € 0,11 € 0,10 € 0,07
Sms-berichten ontvangen Gratis Gratis Gratis Gratis
Data voor mobiel internet n.v.t. € 0,83 € 0,54 € 0,24


De tarieven in 2015 zijn tot nu toe hetzelfde gebleven als in 2014.

Vanaf 2014 zit u niet meer vast aan één buitenlandse mobiele provider. U kunt dan zelf kiezen via welk netwerk u wilt bellen, sms’en en internetten.

Mobiel bellen buiten de Europese Unie

Buiten de EU is mobiel bellen minder goedkoop. Om de kosten te beperken kunt u beter een prepaid kaart in het land van bestemming aanschaffen. Of, als u er langere tijd verblijft, daar een telefoon abonnement afsluiten. Misschien gebruikt u mobiel internet in het buitenland. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen. Uw mobiele provider waarschuwt u als u voor bijna € 50,- aan data heeft verbruikt.

Lees ook

Beperkingen buitenland per mobiele provider
Tips en advies bellen in het buitenland
Tarieven 0900-nummers