Uiteraard maakt de komst van zelfrijdende auto’s een goede verzekering niet overbodig. Er wordt gesteld dat de robotauto's veiliger zijn, maar we hebben om te beginnen te maken met een overgangsperiode. Een tijd waarin mensen en intelligente auto's het wegdek moeten delen. In het huidige systeem betaal je als auto-eigenaar de dekking van een auto. In de toekomst zullen autofabrikanten meer en meer als verhuurbedrijf gaan dienen.

Huren in plaats van kopen

Consumenten huren/leasen dan een auto en worden nooit eigenaar van het voertuig. Het is, gezien de risico's van de techniek, dan ook aannemelijker dat de autofabrikant zich verzekert voor eventuele gevolgen van het niet goed functioneren van een zelfrijdende auto. Volgens Bloomberg is de kans groot dat er in de toekomst een speciale markt ontstaat voor een verzekering van zelfrijdende voertuigen die betaald wordt door de autofabrikanten.

Hogere kosten bij schade

Daarnaast gaan de schadebedragen omhoog. Er kunnen dan wel minder ongelukken plaatsvinden, maar door de kostbare techniek in de auto’s zal de schade vaak hoger uitvallen. Verzekeringsmaatschappijen denken intussen na over alternatieve verzekeringsproducten. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering tegen het hacken van een auto. De fabrikant beweert natuurlijk dat de veilig is, maar hoe kan men zeker weten dat de software van een zelfrijdende auto niet gehackt wordt?

Tot nu toe lijkt het toekomstmuziek, maar de zelfrijdende auto siert waarschijnlijk sneller het straatbeeld dan we denken. Ook verzekeraars moeten inspelen op die trend en Nederlandse steden zijn bedrijven al aan de gang om onze straten in kaart te brengen voor de zelfrijdende auto.