Diverse factoren zorgen voor een stijging

De stijging van de energieprijzen hangt van diverse factoren af. Onze veiligheid waarborgen is één van de belangrijkste factoren. Netbeheerders gaan investeren in veiligheid en kwaliteit. Oude gasaansluitingen worden vervangen. Hierdoor worden de transportkosten voor gas hoger. Gemeenten doen daar nog een schepje bovenop; zij gaan precariobelasting (belasting voor het gebruik van gemeentegrond) heffen op gas- en stroomnetten die over hun grond lopen. Ook dit wordt op de consument verhaald.

Andere partijen zeggen juist dat de toegenomen economische activiteit een belangrijke rol speelt. De toegenomen vraag naar gas en stroom is volgens hen één van de belangrijkste redenen van de stijging. Dit leidt tot een verhoogde internationale gas- en elektriciteitsproductie, waardoor ook de energieprijzen stijgen.

Wat betekent deze stijging voor u?

Drie jaar lang betaalden we minder voor gas en stroom dan de voorgaande jaren. Per 1 januari 2017 is dit voorbij. De energierekening gaat bij alle huishoudens omhoog. Een gemiddeld tweepersoonshuishouden is vanaf januari ongeveer € 20,- per jaar duurder uit. Bij een huishouden van vier personen loopt dit op tot een gemiddelde stijging van € 40,-. Uiteraard is dit afhankelijk van het verbruik. De verwachting is dat iedereen ongeveer 2,5% meer gaat betalen voor energie. Dit lijkt weinig, maar op jaarbasis is dit toch een aardig bedrag.

Een goedkope energieleverancier is het advies

Overstappen naar een goedkope energieleverancier is het advies voor 2017. Hierdoor kan deze stijging worden opgevangen, waardoor u alsnog minder kwijt bent aan energiekosten. Veel mensen blijven voor het gemak bij hun oude energieleverancier, terwijl overstappen veel eenvoudiger is dan de meesten denken. Door de stijging zijn de goedkope energieleveranciers populair; hierdoor blijven de vaste lasten toch laag.

UnitedConsumers biedt altijd goedkope energie aan. Een eventuele opzegboete bij uw oude energieleverancier wordt vergoed. Gemiddeld bespaart een huishouden bij UnitedConsumers € 340,- per jaar op energie. Hierdoor wordt de stijging van de energierekening ruimschoots opgevangen. Zo houdt u toch een mooi extraatje over aan het einde van het jaar. U verdient meer.