HartenVrouw

De gehele maand september staat in het teken van de 'HartenVrouw'. Danie Bles heeft speciaal hiervoor de HartenVrouw-armband ontworpen. Deze armband staat symbool voor de strijd tegen hart- en vaatziekten bij vrouwen. Kom samen met de Hartstichting in actie om meer geld op te halen voor onderzoek bij vrouwen. U kunt uw profielfoto op Facebook aanpassen naar een HartenVrouw, een sponsorloop organiseren of rood dragen tijdens de Dress Red Day op 29 september. Wat u ook doet, alle beetjes helpen in deze strijd.

Hart- en vaatziekten

Onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen is hard nodig, want de symptomen worden vaak te laat herkend. Dit heeft als gevolg dat elke dag 56 vrouwen hieraan overlijden. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft voor de komende vier jaar 12 miljoen euro vrijgemaakt voor onderzoek naar man- vrouwverschillen in de gezondheidzorg. Waaronder onderzoek naar geslachtsverschillen bij hart- en vaatziekten.

In tegenstelling tot mannen blijken de kleine bloedvaten in het hart bij vrouwen gelijkmatig te verkalken. Hierdoor worden hart- en vaatzieken bij vrouwen vaak pas in een later stadium herkend. De signalen zijn bij vrouwen minder duidelijk en worden nog te vaak toegekend aan stress of de overgang.

De Hartstichting wil de kennisachterstand inhalen en hart- en vaatziekten bij vrouwen net zo goed voorkomen, herkennen en behandelen als bij mannen. Er is niet alleen verschil in de risico's tussen mannen en vrouwen, maar ook verschil in klachten, symptomen, oorzaken en reacties op medicijnen. In toekomstig onderzoek naar hart- en vaatziekten worden de verschillen tussen mannen en vrouwen standaard meegenomen.