De brandstofprijzen in Europa liggen soms ver uit elkaar. "Vooraf vergelijken loont altijd," aldus Paul van Selms van UnitedConsumers, "zo kun je tientallen euro's per tankbeurt besparen."

Luxemburg blijft het goedkoopst

Onderweg is flink te besparen door slim te tanken. "In Luxemburg zijn de meeste euro's te winnen. Op een volle tank bespaar je 25 euro ten opzichte van tanken in eigen land," berekent Van Selms. Maar ook vergeleken met buurland Frankrijk en Duitsland ligt de benzineprijs in Luxemburg erg laag (een verschil van resp. ruim 8 euro en 15 euro). Voor vakantiegangers naar Spanje of Frankrijk, blijft de tip dus om op de heen- én terugreis in Luxemburg een tankstop te maken. Reizigers naar Italië slaan de Duitse pomp beter over en tanken in Oostenrijk. Van Selms: "Ten opzichte van Duitsland scheelt dat ruim 10 euro. Vergeleken met de Italiaanse pompprijzen zelfs zo'n 20 euro. Dat is snel verdiend."

Vakantiefiles en zomerdrukte

Files op vakantie zijn vermoeiend en verhogen het brandstofverbruik met meer dan 10 procent. "Dat kan soms net het verschil maken met wel of niet het tankstation halen," weet Van Selms uit ervaring. De grootste drukte wordt in de weekenden in augustus verwacht. "Als de Fransen vakantie krijgen, lopen de wegen vol. Probeer die dagen dus te mijden op weg naar uw bestemming." Ook de weekenden in juli en september zal het veel drukker dan normaal zijn op de Europese wegen.