De Donorweek is onderdeel van de campagne 'Donor worden, waar wacht je nog op'. In de campagne staan twaalf mensen met een donororgaan centraal. Ooit registreerden zij zich als donor voor een ander maar totaal onverwachts werden zij zelf ontvanger.

Donor en de zorgverzekering

Als u een donor nodig hebt, valt dit onder medische indicatie. Een medische indicatie geeft aan dat een huisarts of specialist heeft gezegd dat u zorg nodig heeft voor uw gezondheid. Een medische indicatie heeft uitsluitend de functie om u toegang te verlenen tot bepaalde zorg. In de zorgverzekering 2016 verandert er niets aan medische indicatie.

Donoren in Nederland

5,8 miljoen Nederlanders hebben laten vastleggen of ze na vastelling hersendood, conform het hersendoodprotocol, weefsels en organen willen doneren. 3,5 miljoen Nederlanders hebben 'JA' laten vastleggen maar hiervan worden er per jaar maar een paar honderd echt donor. Dit komt omdat u medisch geschikt moet zijn en in het ziekenhuis moet overlijden. In Nederland wachten gemiddeld rond de 1000 mensen op een nieuw orgaan.

Kijk voor meer informatie op: https://www.donorregister.nl/