VGZ reikt elk jaar Zinnige Zorg Awards uit voor initiatieven die de zorg simpeler en beter maken, met als streven goede zorg voor iedereen betaalbaar en beschikbaar te houden. Er waren dit jaar 11 genomineerden. Bij het initiatief VerpleegThuis – dat de gouden award won – komt een paar keer per dag iemand bij de cliënt aan huis om intensieve zorg te geven, maaltijden verzorgt en ook nog eens tijd heeft voor een kopje koffie met een praatje. Voor een cliënt is het een stuk fijner om in de vertrouwde omgeving te blijven en daarnaast is het ook een stuk goedkoper dan een verblijf in een verpleeghuis.

Ervaren artsen op de spoedeisende hulp

De zilveren award ging naar Ziekenhuis Bernhoven uit Uden met ‘ervaren artsen op de spoedeisende hulp’. Het is in Nederland gewoon dat er jonge artsen op de spoedeisende hulp staan om een eerste diagnose te geven. Bernhoven draait het om en wil ervaren dokters op de spoedeisende hulp, waardoor de zorg sneller geleverd wordt. Er is 24/7 aanwezigheid van spoedeisende hulp-artsen en specialisten, waardoor er beter kan worden samengewerkt. Zo worden symptomen sneller herkend en hoeven patiënten minder vaak terug voor nacontrole. Hierdoor worden vele ziekenhuisopnames voorkomen en dat maakt de zorg en zorgverzekering goedkoper.

Bronzen award

Vincent van Gogh / Proteion won de bronzen award voor 'beter omgaan met dementie en onbegrepen gedrag'. Bekijk hier alle genomineerden.

Meer lezen

Zorgverzekering 2019: wat gaat er veranderen?
Cursus Voluit leven
Samen sporten is leuker
De kracht van een goede nacht
Mindfull leven - wat levert dat op?
Gezond eten met gezond verstand
Anti stress tips voor een druk gezin
Neem de tijd voor een gezond ontbijt
Bewegen is goed voor uw algehele gezondheid