Contact
Mijn UnitedConsumers

BKR registratie bij mobiel op afbetaling

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 1 mei 2017

Voor de aankoop van een mobiele telefoon met abonnement gelden voortaan nieuwe regels en vinden extra financiële controles plaats. Een toestelkrediet van boven de € 250,00 is voortaan een lening, die geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie. Het doel hiervan is om consumenten te beschermen tegen overkreditering.

Per 1 mei 2017 zijn alle Nederlandse telecomaanbieders verplicht om te voldoen aan de nieuwe regels van de Wet op Financieel Toezicht (WFT). Verkopers moeten voortaan met een inkomens- en lastentoets controleren of een klant kredietwaardig is. Wilt u een mobiel abonnement met toestel van € 250,00 of meer afsluiten? Dan worden u voortaan drie inkomensvragen gesteld:

  • Netto maandinkomen
  • Woonlasten per maand
  • Gezinssamenstelling

Controle kredietwaardigheid

Door deze inkomensvragen wordt getoetst of u in staat bent het abonnement te betalen. Bij een positief advies kunt u het toestel op afbetaling kopen. Deze lening wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze nieuwe regels gelden zowel voor het afsluiten als het verlengen van een abonnement met een nieuw toestel op afbetaling. Daarom wordt alleen het toestelkrediet geregistreerd en niet het telefoonabonnement zelf.

Bovendien hoeft een BKR registratie niet direct nadelig ze zijn. Er bestaan namelijk negatieve en positieve BKR-noteringen. Wanneer u maandelijks uw smartphone keurig afbetaalt, behoort u tot de laatste categorie. Een positieve BKR status kan zelfs in uw voordeel werken als u bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten.

Waarom Bureau Krediet Registratie

Het aanscherpen van de regels is nodig om consumenten te beschermen tegen hoge schulden. Naast de inkomenscheck zijn telecomaanbieders sinds januari 2017 verplicht om de abonnementkosten beter inzichtelijk te maken. Op deze manier moet het duidelijk zijn hoeveel u betaalt voor het abonnement en hoeveel voor het toestel. Zo weet u precies wat u moet betalen en kunt u makkelijker aanbiedingen met elkaar kunt vergelijken.

Wilt u wel graag een nieuwe smartphone, maar liever geen BKR registratie? Dan heeft u de volgende opties:

  • Betaal het toestel in één keer.
  • Ga voor een Sim Only of PrePaid abonnement.
  • Kies een toestel dat minder dan € 250,00 kost.
  • Los een groot deel van het toestel af, zodat u onder € 250,00 blijft.
  • Lease toestellen en zakelijke telefoons vallen niet onder deze nieuwe regels.

Wilt u graag meer lezen over toestelkrediet en de nieuwe regels? Wij hebben alles wat u moet weten over toestelkrediet voor u op een rijtje gezet.