Contact
Mijn UnitedConsumers

Dagelijks actuele brandstofprijzen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 16 maart 2022

Wij berekenen iedere dag de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) voor benzine, diesel en LPG. Deze prijs stellen wij vast op basis van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland. 

De Nederlandse benzineprijzen stegen sinds de inval in Oekraïne tot ongekende hoogte. De afgelopen dagen zijn benzine en diesel weer iets goedkoper geworden. De gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter Euro 95 (E10) staat vandaag op € 2,436. Ook de literprijs van diesel is gedaald. Vijf dagen geleden kostte diesel nog € 2,38 per liter, vandaag is dat € 2,308. Bekijk de actuele brandstofprijzen.

Accijnzen brandstof per 1 april omlaag

Nergens in Europa wordt zoveel belasting betaald over benzine als in Nederland. De prijs voor benzine bestaat nu voor ongeveer de helft uit accijnzen en btw en de prijs voor diesel voor zo’n 40 procent. Het kabinet neemt opnieuw maatregelen om mensen met lage en  middeninkomens tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie. De accijns op benzine en diesel wordt vanaf 1 april tot het einde van het jaar verlaagd. Dat betekent voor benzine een verlaging van 17,3 cent per liter en voor diesel 11,1 cent per liter.

Ontwikkeling brandstofprijzen UnitedConsumers

UnitedConsumers houdt al sinds november 2000 de ontwikkeling van de prijzen aan de pomp in de gaten. De laagste adviesprijs voor Euro95 werd gemeten op 13 december 2001. Toen ging het om € 1,049 per liter. De sterkste stijging op één dag ooit was op 4 maart 2022. De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine steeg met 4 eurocent naar 2,31 euro. 

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote olieproducenten. Automobilisten zijn vaak het duurst uit bij tankstations langs de snelweg.

Als eerste op de hoogte van lagere brandstofprijzen

Wilt u als eerste op de hoogte zijn van lagere brandstofprijzen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Terug naar boven