Zorgverzekering afsluiten

U kunt één keer per jaar een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Tussen half november en 1 februari kunt u uw zorgverzekering wijzigen of overstappen van zorgverzekering. Heeft u voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering gekozen. Dan zegt uw nieuwe verzekeringsmaatschappij uw oude zorgverzekering voor u op.

Zorgverzekering afsluiten

Zegt u uw huidige zorgverzekering op in deze periode, dan moet u ervoor zorgen dat u voor 1 februari een nieuwe verzekering heeft afgesloten. Uiteraard bent u niet verplicht om van zorgverzekering te veranderen. Onderneemt u geen actie, dan zal uw verzekeraar uw polis automatisch verlengen voor het nieuwe jaar.

Nieuwe zorgverzekeraar kiezen

Het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar is niet eenvoudig. U wilt immers wel de beste keuze maken. Wij raden u daarom aan om allereerst op een rijtje te zetten wat u belangrijk vindt. Denk hierbij onder andere aan:

  • De hoogte van de premie
  • Wel of geen vrije zorgkeuze
  • Welke zorg u vergoed wilt hebben

Het UnitedConsumers ZorgCollectief helpt u met het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Nieuwe zorgverzekering afsluiten

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van hun ouders. Wie 18 jaar wordt, moet echter zelf een zorgverzekering afsluiten. Deze zorgverzekering moet ingaan op het moment dat u 18 jaar wordt.

Het afsluiten van een zorgverzekering is voor de meeste 18-jarigen nieuw. En dat terwijl dit best een ingewikkeld onderwerp is. Daarom is het goed om te weten dat u twee opties hebt:

  • U sluit zelfstandig een zorgverzekering af – u bent dan zelf verantwoordelijk voor het betalen van de premie
  • U blijft bij uw ouders op de polis staan – u kunt uw eigen zorgpolis en aanvullende verzekeringen kiezen, maar de verzekeringnemer is verantwoordelijk voor het betalen van de premie

Wilt u meer weten over wat u allemaal moet regelen als u voor het eerst een zorgverzekering afsluit? Wij helpen u graag.

Wanneer een zorgverzekering afsluiten?

Een zorgverzekering afsluiten kan alleen tussen half november en 1 februari. Er zijn echter enkele specifieke situaties waarin het mogelijk is om een zorgverzekering af te sluiten na 31 januari:

  • U bent 18 jaar geworden
  • U gaat scheiden
  • U komt uit militair dienstverband

Het is voor iedereen die in Nederland woont verplicht om een zorgverzekering te hebben. Daarom is het belangrijk dat u deze op tijd afsluit.

Zorgverzekering aanvragen

Soms kan het interessant zijn om eerst een offerte van een zorgverzekering aan te vragen. Dat kan natuurlijk ook bij het UnitedConsumers ZorgCollectief. Wij laten u graag weten wat er mogelijk is.

Offerte zorgverzekering aanvragen