Brillen en contactlenzen in de zorgverzekering

Negen miljoen Nederlanders dragen een bril of lenzen. En zij weten allemaal: slechte ogen kunnen nogal in de papieren lopen. Voor die groep verzekerden is het dan ook prettig als de zorgverzekering meebetaalt. Maar wat vergoedt de zorgverzekering allemaal aan brillen en lenzen? En waar u kunt u op letten bij het vergelijken van zorgverzekeringen als u deze dekking belangrijk vindt?

Niet vergoed uit de basisverzekering

Brillen en lenzen worden niet vergoed uit de basisverzekering. Lenzen- en brildragers die alleen een basisverzekering hebben, betalen zelf. Veel zorgverzekeraars hebben wel speciale afspraken gemaakt met optiekketens waardoor u met uw zorgverzekeringpas korting kunt krijgen op uw bril of lenzen.

Vergoed uit de aanvullende verzekering
Iedere verzekeraar biedt wel een aantal verschillende aanvullende pakketten aan. Ze zijn vaak speciaal samengesteld  voor een bepaalde doelgroep. Het is belangrijk om goed na te gaan welke aanvullende zorgverzekering bij uw behoeftes past, omdat u anders al snel verzekerd bent voor allerlei soorten zorg die u nooit gaat gebruiken. Bij VGZ krijgt u bij verschillende aanvullende verzekeringen eens in de drie jaar een volledige bril vergoed. In de aanvullende verzekeringen van Bewuzt zit helaas geen brilvergoeding. Zo houdt Bewuzt de premie laag en kunt u zelf de keuze maken waar u uw bril koopt.

Zorgverzekeringen vergelijken

Draagt u een bril of lenzen dan vindt u hier in veel aanvullende verzekeringen een vergoeding voor. De vergoedingen zijn meestal beperkt. Er geldt meestal een maximumbedrag van gemiddeld € 100,-, en vaak mag u deze vergoeding maar eens in een aantal jaar (twee of drie) gebruiken. Zorgverzekeringen vergelijken wordt nu echt een sport, want de voorwaarden voor deze vergoedingen verschillen vaak niet veel per zorgverzekeraar. Kijk bij uw vergelijkingstocht met name naar de rest van het aanvullende pakket. Past dit bij uw situatie?

Als wij alle zorgverzekeringen vergelijken komen we al snel tot de conclusie dat u de vergoedingen voor brillen en lenzen in de aanvullende verzekering moet zien als een extraatje. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten enkel voor de vergoeding voor brillen en lenzen levert zichzelf nooit op.

Ook in aanvullende verzekeringen

Tandarts
Anticonceptie
Fysiotherapie
Geneesmiddelen
Psychologische hulp
Huisarts en ziekenhuis
Alternatieve geneeswijzen
Zwangerschap en bevalling
Medische hulp in het buitenland

> Alles over zorgverzekeringen