Huisarts- en ziekenhuisbezoek in de zorgverzekering

De huisarts en de specialisten in het ziekenhuis vormen samen de grootste post in de totale zorgkosten van Nederland. Meestal belanden mensen onverwachts in het ziekenhuis. En de kosten van behandelingen lopen snel op. Kosten waar u geen rekening mee houdt. Onvoorziene zorgkosten, precies daarvoor heeft u een zorgverzekering. UnitedConsumers biedt u 10% korting op de basisverzekering van VGZ en een scherpe premie bij de basisverzekering van Bewuzt. Ook bij de zorgverzekering van 2019.

Vaker naar de huisarts

De zorg in ziekenhuizen is relatief duur. Hoogopgeleide specialisten, de beste apparatuur en bedden met 24-uurs zorg. De huisarts fungeert in het zorglandschap als een poortwachter: hij bepaalt of een patiënt ziekenhuiszorg (of andere tweedelijns zorg) nodig heeft. Sinds 2014 voert de huisarts (eenvoudige) handelingen zelf uit zodat hiervoor minder dure specialisten nodig zijn. Zo besparen we tientallen miljoenen per jaar op de totale zorgkosten.

Huisarts en ziekenhuis in basis zorgverzekering

De huisarts wordt altijd volledig vergoed uit de basisverzekering en er geldt geen eigen risico. Hiermee stimuleert de zorgverzekering om naar de huisarts te gaan, zodat aandoeningen die duurdere zorg nodig hebben vroeg ontdekt worden. Zo wordt erger voorkomen.

Basisverzekering met korting

De meeste behandelingen in het ziekenhuis worden uit de basisverzekering vergoed. U betaalt voor deze zorgkosten wel een eigen risico. Behandelingen die medisch gezien niet strikt noodzakelijk zijn, worden niet vergoed. Denk bijvoorbeeld aan een cosmetische ingreep.

Huisarts en ziekenhuis in de aanvullende verzekering

Aanvullende pakketten zijn te vinden in eindeloos veel vormen. Ook de kosten voor ziekenhuis en huisarts worden soms extra vergoed. Vaak wordt dit gezien als een luxeproduct: reiskosten van ziekenhuisbezoek kunnen in bepaalde situaties vergoed worden. Of de kosten van de niet medisch noodzakelijke behandelingen. Of voorrang krijgen op een éénpersoons kamer bij een verblijf in het ziekenhuis.

Door aanvullende zorgverzekeringen te vergelijken en kritisch naar de exacte dekking te kijken weet u of overstappen van zorgverzekering loont. Ga ook na of u deze zorg verwacht nodig te hebben. Een dekking voor cosmetische chirurgie, terwijl u bijvoorbeeld weet dat u dat nooit zal gebruiken, is zonde van de premie. Leg hierbij ook de andere dekkingen in het pakket naast uw situatie.

Ook in de aanvullende verzekering

Tandarts
Anticonceptie
Fysiotherapie
Geneesmiddelen
Psychologische hulp
Brillen en contactlenzen
Alternatieve geneeswijzen
Zwangerschap en bevalling
Medische hulp in het buitenland

> Alles over zorgverzekeringen